diumenge, 22 de desembre del 2013

Rastres de teixó

El teixó (Meles meles) ha deixat les seves empremtes en els camins de Vallbona. Aquest simpàtic mustèlid ( com la mustela i la fagina) és molt comú en aquestes terres. Animal nocturn és fàcil veure'l   a les carreteres i pels camins. Malauradament els atropellaments són actualment una causa molt freqüent de la seva mort. Mengen  de tot, són omnívors, i fan el cau amb moltes entrades i sortides ( teixoneres).
És típic també trobar lletrines de teixó,  aquí en teniu una de ben curiosa.

                                             Cria de teixó  a la riera de Vallbona

                                                      Baixador de teixons

Petjada  davantera , marca el tars - metatars i dits. Les ungles es marquen més i són més llargues








Lletrines de teixó  ( acumulació de femtes en un lloc concret) 



Atropellament aquest estiu entre Maldà i Llorens

dimarts, 10 de desembre del 2013

La carbassa niu

A la Fira d'artesans de Tàrrega hem conegut  uns artesans que treballen les carbasses seques. Ens van buscar una dotzena de carbasses grans i seques. Hem afegit el forat de 35 mm  d'entrada en el lloc adequat, unes marques a peu de forat  per agafador i hem foradat la base per evitar acumulació  d'aigua.
Un model barat, ecològic  i decoratiu de caixa niu !!



diumenge, 8 de desembre del 2013

Els senglars també visiten els espantaocells

Els senglars (Sus scrofa) tampoc tenen por dels simpàtics espantaocells i han estat pasturant al voltant seu.
Es poden veure les petjades  i com han furgat amb el morro buscant menjar.
Com es pot comprovar aquestes figures humanes (estimaocells)   ja formen part del territori i conviuen perfectament amb la fauna local.






L' òliba de Cal Vila

Hem estat de sort i hem sorprès a l'òliba al pati de Cal Vila.
Ja teniem pensat col.locar-hi una caixa niu però la seva presència ha precipìtat la feina.
La caixa nombre 33 era l'afortunada. Els amics del Quim els "voluntaris" per col.locar.la!!!! Gracies companys!!!
Possiblement la parella del Monestir o els seus polls estan buscant  nous llocs de nidificació. No podem perdre aquesta oportunitat.
La gran sorpresa també ha estat que a la finestra del bany de Cal Vila hi dorm la mateixa òliba. Mireu les egagròpiles que hi ha deixat .
Qui dubta que l'òliba és amiga de les persones i conviu amb elles?










Fira a Rocallauracafè

Aprofitant aquest cap de setmana llarg la Mariela ens ha proposat fer una nova fira davant del Rocallauracafè. Com sempre ella i l'Enio ens han acollit com a casa seva. Grans persones i grans projectes.
Vam fer també un taller-express de petjades que va sorprendre als nens del poble. Tots es van emportar la petjada de la guineu (Vulpes vulpes).
Malgrat el fred va ser una jornada amb molt caliu i molt familiar.



Model caixa niu-menjadora 


Ens estem preparant per Fira Natura Lleida  i el Cesc ja fa servir pintures ECO  i l'interior sense pintar.


La Minerva i el David ens han soprès amb una paradeta força interessant. Boniques fotos del terme  i fins i tot fotos de fauna local.


 La mallarenga blava (Parus caeruleus) protagonista  de la parada.






La Mariela i l'Enio, grans persones i bons amics.

Uns intrèpids turistes peninsulars ens han fet fotos i gravat en video , mireu el resultat:

diumenge, 1 de desembre del 2013

Una caixa dins l' armari

Avui he col.locat la caixa 34  en una cabana d' eines i foc a terra, on hi havia un antic armari empotrat d'obra. Amb una part del sostre caigut i tres finestres  petites, d'entrada podia ser un bon lloc pel nostre projecte. A la pallissa del costat hem trobat egagròpiles d'òliba, sent un bon presagi pel nostre objectiu.
L'habitacle era de 90 cm de fons x 100 cm alçada x 50 cm amplada. Un bon espai per la possible nidificació del nostre protagonista (Tyto alba). Només ha fet falta posar-hi una fusta  com a porta amb el forat corresponent d'entrada.
Bona foscor i moltes escapatòries però poca alçada. Esperem que amb la porta tancada tot l'espai de la cabana faci de caixa niu.









diumenge, 24 de novembre del 2013

Quién se atreve a enseñar nunca debe dejar de aprender....

Este sábado pasado hemos visitado AVENATUR en Sariñena, capital de Los Monegros. David y Minerva nos han llevado en su "furgoneta amarilla".
Hemos pasado el  día en la feria  y en las cercanías. El primer taller del día corría a cargo del ilustrador y cetrero Carlos Enríquez. Hemos dibujado a Tyto alba alba, la hemos aguantado con nuestras manos y la "hemos pesado". Este es un dato que sorprende a muchas personas, el poco peso de estas aves, 320 gramos en el caso de este ejemplar.





Posteriormente hemos realizado  un taller de huellas  con los responsables del Centro  de Interpretación de La Laguna de Sariñena. Una primera parte de rastros  y su identificación. En segundo lugar cómo reproducir de una manera muy fácil las huellas de los mamíferos que tenemos en nuestros bosques (corzo, jabalí, tejón, zorro,...). Hemos tomado buena nota y seguro que en nuestros talleres introduciremos todo lo aprendido.






Un apasionante debate sobre el Turismo Ornitológico Monegrino (aves esteparias endémicas : avetoro, sisón, bigotudo, ganga ibérica ...)  cerró  esta interesante Jornada Naturalística.