diumenge, 3 d’abril del 2016

Hacking d'òlibes adultes: una imatge que bé val cinc anys de feina !!!!

Aquest nou projecte ara ja està  finalitzat i per tant en farem un resum.
El Centre de Recuperció de Fauna de Vallcalent ens va cedir novament exemplars  adults d'òliba per alimentar-les i fer el posterior alliberament diferit.
El protocol d'alimentació  consistía en alimentar-les durant tres setmanes amb la cabana tancada  i dues setmanes més amb finestres obertes.El menú com sempre pollets de gallina.
Els exemplars van ser recollits el dia de la nevada i deixats dintre de la cabana  minuts després. Només es van prendre fotos el dia inicial i després el control  de la bona evolució es va fer amb microcàmara infrarroig en els moments d'alimentar-les.
Un cop finalitzat el programa el seguiment  de si tornaven a menjar soles de nit es va fer amb fototrampeig.
Cal recordar que l'òliba es espècie sensible i per la seva fotografía  i observació cal un permís de l'administració que vam demanar a principis d'any assesorats pels professors del curs de fauna. El decret 148/92( DOGC 13 de juny) estableix que cal autorització per fotografiar o observar especies sensibles en época de cria i sector de cria. En altres situacions diferentes a les anteriors no cal autorització.
L'autorització ens va ser concedida per medi ambient dos mesos després de solicitar-la.
Aquí teniu el permís  i el contracte del hacking dels adults.


 
 
El projecte "L' Era de les òlibes"  comença aquí  i perque funcioni hem preparat la nostra cabana  de l'era per afavorir un hábitat permanent d'òliba.
 
La cabana on feiem calçotades i costellades ha quedat ara restringida al pas de persones i al trànsit o qualsevol  altre destorb. Només serà territori de l`òliba. 4 hectàrees exclusivament pels "àngels de la nit" , com diu el meu fill Martí.
Només les ovelles del Joan, Carles i Héctor pasturarant per la zona  i mantindran neta l'era.Les ovelles afovoriran la presència  ratolins i així  tancarem el cercle amb les òlibes.
 
Es va tancar del tota la cabana gran per evitar l'entrada  de depredadors i per evitar la seva dispersió de forma inmediata.
Es van deixar 4 obertures amb porteta  per obrir-les a les tres setmanes  i permetra també la seva entrada  posterior. A dintre es van col.locar dos grans caixes niu ( nº 40 i nº 21) per afavorir la seva nidificació en un futur. Es va muntar una plataforma interior amb accés des de fora per un petit forat per tirar-hi el menjar.
Posaders i perxes interiors i exteriors per afavorir  la cacera i la seva alimentació. Unes plataformes exteriors  amb sistema antifagina o gat   per fer les futures aportacions de menjar ( micro PAS nocturn)
 
Tot preparat per acolllir els quatre  exemplars adults i aconseguir que al final del projecte tornin a  menjar passats el mesos.
 







 
 
El dia que van arrivar  les òlibes  nevava,  tot un senyal   de  bones espectatives  en una zona de secà .
Vam  obrir la caixa  i elles soles es van situar dins la cabana. Es van fotografiar en aquell moment per tenir constància dels animals i ja no es van destorbar més.
 
 



 
Es van realizar les aportacions de menjar   diàries  i les comprovacions  del menjar que deixaven.
Els quatre exemplars evolucionaven correctament i no es van detectar depredacions per fagina o humana.Tampoc es van escapar del recinte abans d'obrir les finestres.
La publicació a posteriori en aquest blog s'ha fet per evitar precisament la depredació humana. La finalització del projecte dificulta ja aquesta situació donat que les òlibes ja han estat alliberades.
Un cop obertes les finestres a les tres setmanes no es van trovar exemplars atropellats o electrocutats en la zona.
Finalment  es va continuar fent alimentació a la plataforma exterior per veure si tornaven a  menjar malgrat ja estaven alliberades  i es podien  dispersar lliurament.
 
I sí, les òlibes van tornar  i es van alimentar del micro PAS ( punt alimentació suplementaria) nocturn habilitat en la plataforma exterior.
 
Aquesta imatge presa amb fototrampeig bé val cinc anys de feina  en pro  de la repoblació de Tyto alba  a la Vall del Maldanell. Una imatge que té darerra cinc anys de feina(de moltes persones) i de projectes dirigits única i exclusivament a repoblar d'òlibes el nostre territori.
 
La dispersió  i la territorialitat de les òlibes  distribuirán els individus  pel territori amb la possibilitat d'ocupar una de les 40 caixes nius instal.lades.
Esperem que alguna parella es fidelitzi  i es quedi a l'era on será cuidada  i observada per tota la comunitat.
 








 




 
Gracies a tots el participants ( Marc i Minerva)  del projecte!!! Fins la propera .....
 
 
 
 
 

1 comentari:

  1. Hola gelicitats per la feina que feu, sou molt bona gent! Com diria el Kim Masferrer del foraster...

    ResponElimina