dimecres, 6 de novembre del 2019

Blauet al riu Anoia: crònica de Francesc Baldris.

Llistat d'espècies, comentaris i fotos sobre l'estada a l'Observatori de fauna de Martorell el 05-11-2019


Francesc Baldrís

Fitxers adjunts19:28 (fa 51 minuts)
per a mi
Hola Eduard,

A continuació el llistat d'espècies amb comentaris (sessió de les 07:30 a les 14:15 amb matí amb cel net inicialment però amb núvols que van anar apareixent i que de tant en tant tapaven el Sol. El vent inicialment quasi parat va anar creixent fins a fer-se important),
Amfibis i rèptils
- Granota verda. Mascles i femelles, una bona colla. Aquesta vegada es mantenen discretes, entre les herbes del marge de la bassa i algunes poques més allunyades del marge però només traient el cap, o part del cap, fora de l'aigua. Costa més seguir la seva activitat.
Insectes
- Cap a les 11:20 va aparèixer la primera libèl·lula i la primera papallona, arriben a ser 4 libèl·lules a la vegada, de les espècies Crocothemis erythraea (mascles) i femella d'Espiadimonis (Anax imperator, crec, o semblant) que no van patir cap molèstia o atac per part de les granotes, i això que es van estar pràcticament tota l'estona dos d'elles aturades en troncs, una d'elles a tocar de l'aigua. 2 espècies de papallones que no s'aturaven mai (almenys a l'abast de la meva vista).
Ocells
- Garsa. Va aparèixer una només començar que es va situar al damunt de tot de les canyes que hi ha just al davant de l'aguait, tocant a la tanca.
- Mallerenga carbonera. Mascle i femella. Van anar apareixent de tant en tant però sempre una sola (s'estaven estones llargues sense aparèixer i aleshores apareixien vàries vegades seguides) anant directament a les diferents menjadores (després de mirar-s'ho bé) i quan havia aconseguit el tros de menjar que volia marxava després d'assegurar-se de que no hi havia cap perill.
- Mallerenga blava. Va aparèixer, almenys 2 vegades, en petits estols que es mantenien entre les canyes que hi ha just al davant de l'aguait, tocant a la tanca, a la part alta.
- Pit roig. Va aparèixer vàries vegades, mantenint-se estones molt llargues a la canya horitzontal (o a tocar) que hi ha al davant de l'aguait, entre les canyes que hi ha just al davant de l'aguait, tocant a la tanca. També es va posar a tocar del vidre de l'aguait. Agafa el que sembla un cuc o una branqueta.
- Tallarol capnegre. Un  mascle va aparèixer al damunt de la tanca (la part que dona al camí) però no va entrar i va marxar.
- Tórtora turca. Apareixen vàries vegades (fins a 3 a la vegada), marxen però una d'elles es manté molta estona menjant a la menjadora elevada de l'esquerra i un altra, després de menjar (a la menjadora que hi ha a la dreta), es manté quieta, descansant durant hores, molta estona mirant cap al terra.
- Pardal comú. Mascles (de diferents madureses) i femelles. De tant en tant apareixien a menjar, però també es van estar descansant estones molt llargues en branques a la dreta de l'aguait. Un d'ells s'apropa massa a la tórtora que descansava i aquesta el fa allunyar-se.
- Cuereta torrentera. Femella. Va aparèixer vàries vegades (1 al principi i 2 cap al final), no parava, molt inquieta, es va estar molta estona als 2 troncs, de l'altra banda de la bassa que entren a l'aigua, canviant constantment d'un a l'altre i bevent aigua. També va estar al terra i tocant al vidre de l'aguait.
- Blauet. Femella. Quan estava a punt de plegar va aparèixer i es va situar a la canya inclinada, casi horitzontal, que hi ha just al davant de l'aguait, molt a prop. Es va estar mirant l'aigua i després cap a l'esquerra de l'aguait fins que va marxar. Tenia posat el 400 mm i al trípode però el blauet estava massa a prop, em va donar temps de fer-li fotos amb el mòbil i de treure la càmera del 400, posar-li el 16-300 i fer-li fotos a pols.
- Sentia per l'entorn, però no veia, el Rossinyol bastard.
- Van sobrevolar el recinte coloms, un Corb marí gros i algunes garses.

Per les fotos vaig fer servir la Canon 600D i el Canon 400 mm, tota l'estona vaig fer servir trípode, pel blauet el Tamron 16-300 mm (a pols) i el mòbil.

Al principi estava l'aguait ple de mosquits, em vaig posar repel·lent i van acabar desapareixent tots.
Vaig netejar per fora els vidres ja que estaven molt bruts per les restes de la pluja i vaig retirar de la bassa l'ampolla pintada de negre que simula un objectiu ja que suposo que el vent la va tirar a l'aigua.
T'adjunto algunes fotos.

Un cop més agrair-te les facilitats donades per accedir a l'observatori i poder gaudir del que s'hi veu i felicitar-te per l'ecosistema que vas crear i que tant bé mantens.

Salut,

Francesc















1 comentari: