diumenge, 10 de maig del 2020

Els Estimaocells i la llegenda del Pont del Diable a Martorell!



El confinament i la impossibilitat de poder pujar a Vallbona de les Monges m'ha fet  evolucionar a Martorell.
Si els Estimaocells han funcionat allà on hem anat, perquè no poden  funcionar a  Martorell?
Potser em faltava temps  i no  he vist el bosc darrera els arbres ¿?. Potser em feia falta un estat d'alarma  i una pandèmia per adonar-me de que lo important és el concepte , el fons , el com i no l'on.
Martorell té un 25.000  habitants .. intentarem  fer  un gir en un poble on de moment  l'esport és la disciplina que acapara ara per ara   totes les inversions  i tots els vots.
Camps de futbol, pavellons esportius  de luxe amb grades  mòbils, piscines olímpiques, gimnasos  d'última generació, sales de gimnàsia rítmica, ....un sense fí d'instal.lacions que estan molt  bé per mantenir la salut  física dels nostres conciutadans. Però i la seva salut psíquica i cultural? 
La pandèmia està posant al seu lloc a tothom ( futbolistes professionals inclosos)  i  en aquesta cas totes aquestes instal.lacions esportives  millonàries estan tancades  i sense públic. Hi ho estaran durant molt temps.
Ara que podrien funcionar les activitats a l'aire lliure resulta que no diposem de projectes culturals de biodiversitat   pels martorellencs. No  tenim recorreguts senyalitzats   on s'expliqui les plantes, els arbres o els ocells  de la zona. No tenim  cap zona protegida per la nidificació dels ocells  ni projectes de caixes niu,  ni res de res....Si alguna lliço cal aprendre del coronavirus és la de millorar  la nostre relació amb la biodiversitat que ens envolta.
En fa falta cultura i la biodiversitat és cultura i per tant els martorellencs també tenen que tenir altres  possibilitats lúdiques   com  pot ser conèixer i estimar la natura  i la fauna del nostre entorn.
Ho hem aconseguit  a terres de Lleida  però  no me n'estic ensortin a Martorell i per tant ara em proposo fer un "experiment social" en aquests dos mesos  que tenim  per davant de confinament  sectorial sanitari. Aquest experiment  vol demostrar que  amb educació social podem arribar al gran públic i fer educació mediambiental. Que emocionant   a les persones a observar fauna  a través dels vidres espia  unidireccionals  podem convencer i no vencer.
Gràcies a la Silvia hem pogut  llogar l'hort del costat de la bassa que tenim ja amb un observatori. ple d'amfibis i ocells.
La Silvia  és filla de Martorelll i treballa a l'Ajuntament de Martorell. Ens vam conèixer en les propostes dels pressupostos participatius i coneix  molt bé el meu projecte. Ja el seu avi i el seu pare tenien aquesta part de l'hort pels ocells i la fauna. Com deia el seu avi  la terra ens dona fruïts i cal donar-li un retorn a l' horta i deixar un espai  pels  ocells. Quanta sabiesa   en aquestes paraules ...  quins grans sabis són els nostres avis !! També ho era el Leandre en el moment que ens va deixar fer el primer observatori  al seu hort : en pau descansi.




Un gran xop presideix aquest nou hort que permetrà penjar-hi caixes niu per nocturnes i fer observació dels ocells que s'hi aturin.

He intentat  en moltes ocasions convencer a les autoritats municipals (tècnis , regidors i alcaldes)  perque invertissin en territori i fauna. No ho he aconsseguit, no dóno prous vots suposo.
També ho he intentat amb els pressupostos participatius i ens  hem quedat a les portes.
Sembla extrany parlar de territori i fauna en el poble més industrial  de  tota Catalunya amb una de les empreses   més grans de l'automoció com és la SEAT. Sector privat que només inverteix en esport   i  perfils socials futuribles clients seus..
Peró Martorell també té un territori   i  una fauna amb dos grans rius com el Llobregat i l'Anoia. Dos rius amb aigua  ara neta i abundant amb boscos de ribera i amb una gran biodiversitat.
Aprofitarem aquest nou espai d'horta per fer un espai  de natura  obert al martorellencs    que els emocioni veient fauna salvatge i lliure  amb les estratègies  que "lacasetadeloliba" ha fet durant ja quasi deu anys.
Per tant   hi farem una plantada d'Estimaocells  i  deixerem que les families  i  escoles de Martorell  puguin fer el seu Estimaocell.
Serà un format "semiobert"  donat que mentre  jo no hi sigui  una petita tanca impedirà passar pero des de la porta es podran observar tots els Estimaocells de ben aprop. Martorell no es Vallbona i per tant el bandalisme està més a flor de pell   i haurem de veure com evoluciona el projecte.
De fet ja hem fet un Estimaocells  i  tots els nens  i nenes que han passat per davant  se l'han quedat mirant. Ja alguns adults del sector de l'ensenyament han fet alguna foto i per tant per les xarxes socials  de Martorell ja corren fotos de l'Estimaocells Martorellenc.



La mascareta no podia faltar, ja li treurem quan acabi el confinament !




Potser algun dia algun responsable municipal veurà la grandesa d'aquests ninots  reciclats  i podrem desenvolupar veritables projectes de protecció de la  fauna de Martorell.
Cal canviar conciències  i cal que la comunitat de Martorell demani  biodiversitat  i que els resposanbles politicis escoltin als seus ciutadans.
Amb aquest nou projecte pretenem despertar conciències  i  aconseguir aquest objectiu.Veurem si els Estimaocells  tenen prou força per aconseguir-ho.


En aquesta primera fase hem hagut de netejar i endreçar l'hort que estava molt malmès.
Una primera netega manual de les herbes  i  una recollida de tots el residus. Quin munt de residus  !!! però  intentarem recol.locar.los i reciclar-los amb gust.





Un gran lona negre que hem trobat  ens permetrar    guanyar intimitat en el perímetre i  foscor  en l'interior del hide.També ens  permetrà neutralitzar  o camuflar els colors blaus i poc naturals  d'alguns elements de l'hort.


Hem conectat  els dos horts i canalitzat l'aigua



Ara estem plantejant un observatori de fauna  central  ben orientat perque el sol quedi sempre al darrera. Esperem tenir llum i que  l'arbre no projecti massa ombra. 
Farem una bassa aixecada per donar més seguretat als ocells  donat que la presència dels gats  domèstics és molt important.
Crec que els ocells petits no poden beure amb comoditat a la bassa de les granotes  i són presa fàcil dels gats per això farem aquesta prova. De pas reciclarem i aprofitarem tots els palets de fusta que hi havia dins l'hort.
Intentarem que la plantada d'Estimaocells envolti l'observtori  fet que permetrar  comprovar com la figura humana  si és pacífica no espanta els ocells ( de fet aixó ja ho hem comprovat a Vallbona).
Vaja, molts experiments  en un únic projecte. Ja veurem com surt tot això!!



Un espai de 2 metres d'ampla per 3 metres de llarg per encavir-hi un petit grup amb un vidre de quasi  dos metres. Hem hagut de cavar 50 cm per tal que l'alçada permeti esta dret dins l'observatori i sentat  amb cadira de bar per fer fotos.
Ara em falten 4 travesses de tren....ja veurem si les trobo ! Suposo que per un Ajuntament com el de Martorell ( amb ingressos millonaris)  trobar 4 travesses i fustes velles per fer les parets  deu ser molt car i complicat!! 








El dipòsit de mil litres que tenia  a l'altre hort ens ha permès  tenir una bassa de 200 litres ressistent i reciclada.
Les safates de peix de l'anterior llogatera, que era peixatera, ens serviran per plantar-hi plantes i fer un escenari  viu. També les farem servir de grans menjadores pel blat de moro trinxat i les pipes.






Farem lo més aviat possible els dos Estimaocells que poden representar Martorell : el diable  del pont  i l' àvia amb el gat !!

Ja ens hi hem posat i ja tenim el diable 





La Silvia, propietaria de l'hort,  amb els nous veïns de Martorell: els Estimaocells.



 Trigarem , però  ens en sortirem!  .... de tot!



La premsa local El Segre n'ha fet ressò.

L'observatori de fauna ja està quasi enllestit  i les primeres fotos han estat com sempre la mallerenga carbonera i el pardal xarrec.
























aquí es pot veure la diferència entre pardal comú ( esquerre)i pardal xarrec (dreta)



la granota de la bassa .....



Ja queda menys només falta el vidre espia!





Fotos cedides amablement pel  Luis Tovar un veí de Martorell aficionat a la fotografia i que ha conegut aquests dies  el projecte Estimaocells,



Observatori  quasi bé del tot acabat.
Hem col.locat peces de cauxu damunt les fustes per poder.les netejar amb lleixiu  i  que les òptiques no es ratllin. També  hem posat un tela davant del vidre per evitar els impactes accidentals dels ocells mentre no fem observació. Una altre manera de disminuir els impactes  i que em van ensenyar els companys de Photologistics és inclinar una mica el vidre cap endavant i llavors els ocells veuen reflectit el terra i no el cel. Això evita que l'ocell voli cap el vidre buscant el cel i es produeixin els impactes accidentals no dessitjats.
Les teles militars  eviten les entrades de llum i permeten una foscor absoluta.









1 comentari:

  1. Tant de bo, el pensament vers la natura de Vallbona, arribés a tots els pobles i ciutats del nostre país.

    ResponElimina