diumenge, 29 de gener del 2017

Com conèixer i estimar més el nostre patrimoni faunístic?

Mentre escric aquestes paraules  veig  des de la meva finestra una petita menjadora per ocells i una caixa niu que tinc penjada en una branca. La mallerenga blava i la mallerenga carbonera  no paren de menjar. Ocells molt comuns i molt propers però també molt desconeguts.
Potser  accions tant simples com aquesta i que tothom pot fer a casa seva ( tingui o no tingui jardi) poden apropar-nos més a la natura, ens poden fer estimar més el que ens envolta.
Accions  minúscules  pero que multiplicades per 16.536 ja no són tant minúscules.
Altres països europeus tenen molt clar  que per exemple penjar caixes niu al seus patis o jardins  és tant  necessari com plantar-hi un roser o un arbre. En aquests altres països les caixes niu es venen als supermercats a milers.




El projecte estimaocells està tenint molt èxit ( molt vol  dir una mica més que les caixes niu que no costa massa per altra banda).
Els observatoris de fauna  un cop la gent els coneix i fan observació a través del vidre espia també  agrada. 
Ara  iniciem col.laboració amb l'Estany  d'Ivars  o millor dit amb l'Eva , el Toni i l'Enric.
Estem molt contents  i esperem  que les nostres petites aportacions facin que tothom visiti i estimi més aquest paradís acuàtic.
I el que "venem" és Estimaocells i potenciar  una xarxa d'observatoris de fauna per apropar la fauna.
Els estimaocells són un molt bon projecte  amb format  de  comunitat ( de família o grup) per introduir els valors  de la biodiversitat.Ens permeten una primera presa de contacte   amb els ocells , les caixes niu, les menjadores fetes amb material reciclat, els micromamifers etc,.... en  definitiva estimar els ocells  construïnt la figura humana.

Els observatoris de fauna amb vidre espia crec han revolucionat el concepte d'observació  de fauna salvatge  i la fotografía de fauna . Aquestes técniques amb vidre espia van ser introduïdes de forma massiva  pel fotògrag hungarès Bence Mate ( un crac  de tot això) que  des de molt jove  ( a diferencia meva que em van perdre les escopetes  de balins) va anar construïnt observatoris  de fauna  fins  tenir  actualment  un veritable  "parc juràsic"  en miniatura. Aquí  a Catalunya  els companys  de Naturaprop , Fotologistics i la Sabina   han seguit les seves pases  a territori català.
A Vallbona   hem intentat fer la còpia urgellenca pero amb  una filosofia clara:
"cada poble  de Catalunya una plantada   d'Estimaocells  i un Observatori de Fauna per tots els ciutadans"...
Només amb aquesta mentalitat més oberta i compromesa  podrem crear  afició i  estima per la natura.







Urban Hide .... i perquè no? adaptem-nos als nous temps...







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada