diumenge, 9 d’abril del 2017

Deixeu que el bosc es regeneri per si mateix !!


El dissabte dia 8  va tenir lloc la jornada  sobre com actua el bosc després de l'incendi a càrrec del Marc Castellnou Cap dels GRAF de la Generalitat de Catalunya i Tècnic expert   de grans incendis per la  comissió Europea.
Organitza Vallbonatura , es a dir la Minerva i el David..... sense ells aquesta fantàstica jornada   no hagues estat possible,
A les 10.00h ens congregavem   quasi 70 persones al punt d'inici del primer incendi d'aquesta passat estiu i acabariem caminant fins el punt d'inici del segon debastador incendi.
Tots els assitents crec començavem el dia  tristos per veure el bosc cremat  i pel record  dels dos incendis i acabariem pensant tot el contrari al finalitzar la passejada.
A part del Marc com a Master mestre i expert  també hi havien  altres especialistes ecòlegcs com la Núria de la Fundació Pau Costa.

Marc Castellnou


Núria




Les preguntes van començar  i les respostes  no van parar fins quasi la una del mig dia.
He de dir que em va impressionar en gran mesura la capacitat tècnica i comunicativa del Marc.
Home de camp pero home de paraula  amb una clara missió en aquesta vida : deixar el millor llegat de boscos al nostre poble , al nostre país i al nostre planeta terra per les generacions futures. De coneixements  globals  i visionaris ,  persona que parla d'allò que no esta escrit ni tant sols a les últimes publicacions o als llibres. En definitiva un visionari  com pocs  en el que la selecció de l'espècie  ( de la que ell en parla tant) ha fet  honor en la seva visió i missió.
Ens va presentar tres espais diferents  de l'incendi on  es podien veure tres tipus d'incendi  diferents amb conseqüencies diferents.
El primer espai analitzat  és el bosc sense cremar pero proper a la zona cremada . Com els pins caiguts i trencats per la nevada es converteixen en  necessaria matèria orgànica per les noves llavors.
Com les pinyes tancadas  són la llavor per nous incendis i s'obriran el dia en que el foc les atrapi.




El bosc clarament calcinat i arrasat  per la presència d'arbres de poca qualitat , poca  resistència  i de poca mida.Una imatge desoladora però ja amb rebrots  i noves generacions d'arbres en la seva mínima expressió pero ja presents.



Les actuacions individuals de plantar arbres  són una simple anècdota  amb més valor divulgatiu i pedagògic que la solució al problema. El mateix bosc es regena ràpidament  i en deu anys  veurem els canvis positius .
Per entendre un incendi cal entendre la globalitat en la que es produeix aquest incendi.






En aquest  punt de l'incendi el Marc ens va explicar al assistents com el bosc  es regenera per si mateix  i com  un incendi  és una perturbació  natural  i necessària per seleccionar les espècies que s'hauran d'adaptar al canvi climàtic que ens està arribant.
Com ell diu, ara tenim  un bosc jove que neix  i abans un bosc vell que li calia morir i renovar-se. Per tant  no cal tallar  els arbres cremats  i ni molt menys entrar amb maquinària pesada per desforestar el bosc cremat que el que farà és arrassar  els nou brots , les llavors i els nous arbres nascuts. L'erosió es multiplicarà  amb les pluges al no haver-hi les arrels dels arbres cremats  i desertitzarà  la muntanya.

El segon model d'incendi és el que es produeix  amb arbres més grans  i més alts  on el que es crema és només el sotabosc,  i el foc  fa un efecte de neteja.
També es va palar de l'astor que necessita del bosc net per volar  i caçar entre els arbres. Per tant cal preservar el arbres alts i que quedi neta  la zona intermitja  del bosc.



Al final vam arribar al model de bosc ideal amb copa  i arbres grans on el foc passa clarament per sota  i no crema el arbres.
L'exemple és el bosc on nosaltres hem fet l'observatori de fauna de Cal Solero. El foc va cremar només la part del sotabosc  i va afectar en poca mesura els arbres. 





Els arbres cremats  es descomposen i s'omplen d'insectes  dels quals el picot garser en fa el seu àpat. Per tant  serà normal  un augment de la seva presència en aquests boscos cremats.






La  presència de pasturatge  com sistema per netejar els boscos  es va dir  era una de les sol.lucions al problema. En aquest sentit els cabirols  i altres ungulats salvatges són un element protector dels incendis. També les ovelles, cabres, caballs, rucs podrien aportar neteja al bosc  i per tant menys incendis.








En definitiva cal gestionar correctament el bosc viu i el bosc cremat. Gestionar correctament en moltes ocasions  vols dir no fer res i veure com la pròpia natura  es regenera de forma natural i espontània.
Si invertim  en cuidar  correctament el bosc viu  no caldrà invertir recursos  en apagar els incendis  i evitarem  desgràcies personals .
Cal netejar i tallar el arbres joves malalts  i dolents i deixar el arbres grans , forts  i amb bona genètica. L'ús per llenya va prioritzar tallar tots el roures vells  i arbres grans  deixant un bosc extint i malalt i dèbil.
Els nous incendis es compliquen també pel cos de bombers per la proximitat humana a les grans masses forestals. La presència  humana prioritza apagar els focs on hi  perill per les persones però en detriment de les gran masses forestals. 
Com deia el Marc,  el que ens hem de plantejar és què volem i què esperem dels nostres boscos. De quina  manera volem  disfrutar-los  si fent llenya  i biomasa  i treient un rendiment només econòmic a curt termini  o  deixar un bosc sa i fort pels nostres fills  i per generacions futures.
Acabar donant  les gracies al Marc i al cos de bombers que estiu rera estiu  vetllen pels nostres boscos, per la biodiversitat que hi viu  i per tots nosaltres que el disfrutem.
Amb persones com  el Marc Castellnou   que corren davant dels incendis per anar més depressa que el foc   i que corren per davant de les persones per  fer-los-hi entendre els secrets  dels boscos  podem estar ben tranquils . Moltes gràcies Marc!!!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada