Dilluns per la tarda varem fer un tranquil passeig per l'Estany d'Ivars . Vam aparcar just davant del Centre d' Interpretació Cal Sinen.
Els núbols amenaçaven pluja i els arcs de Sant Martí confirmaven la predicció metereològica.
Recordo perfectament els visitants que ens varem creuar :
Un mare amb dos nenes i una d'elles portava un salabret ¿?¿? però què pretenia agafar amb el salabre si erem dins un recinte protegit?
Una altre família amb un pare que sabia tots els ocells i un fill de cinc anys que no podia identificar bé els ocells per lo petits que es veien.
Un ciclista que sense parar feia voltes al parc...ens va passar tres vegades.
Uns avis sorollosos amb dos nets distrets també van entrar a l 'observatori.
I nosaltres: la Susi , el Martí i jo ....ah i els conills.
Com és possible recordar tots el visitants amb un simple moviment de neurona ...doncs ben fàcil perque en aquell únic, fantàstic,inmens,preciós i bonic espai de fauna no hi havia ningú!!
Ens vam dirigir a un observatori de fauna fet de formigó artesanal i canyissar. Un discret tunel d'entrada hi permetia l'accés .
Molt ben camuflat i situat pero com sempre,,,, sorpresa..... els ocells eren molt lluny .. massa lluny.
Els anecs collverd, el capbussó , el bernat pescaire seguien moltt lluny sense emocionar a cap dels observadors.
Les finestres eren de fusta obertes i amb porticó superior i per tant els ocells detectaven ràpidament la nostre presència i els nostres moviments.
Hauria estat ben fàcil instal.lar-hi un vidre espia i també col.locar posaders ben aprop de la finestra. Com a posader un arbre sec gran que quedés a l'alçada de la finestra. Només amb això ja tindríem els ocells molt més aprop.
Cal apropar els ocells per emocionar. Cal no molestar-los es evident però el vidre espia ja compleix aquestes dues funcions:
1.- Permetre observar a curtes distàncies els animals
2.- No molestar ni ser vistos per la fauna
Un parella de confiades cigonyes observaven els pocs humans que hi havia en aquell poderos espai d'aigua.
També una planejadora arpella sobrevolava la zona.
Un parella de confiades cigonyes observaven els pocs humans que hi havia en aquell poderos espai d'aigua.
També una planejadora arpella sobrevolava la zona.
Quan tornavem un estol de gralles i de gavians ¿? es dirigien als dormiders de l'estany , una columna d'arbres secs que fa anys que hi són i que actuen de posaders nocturns per centenars d'ocells. Un espectacle visual i sonor impressionant i que només nosaltres estavem veient. Un espectacle per altra banda que succeeix cada dia a la posta del sol i per tant previsible i controlable.
Previsible i controlable per poder ensenyar-ho a molts més observadors.
Existeixen hides que naveguen i que ja es fa servir en altres altres Parcs Naturals europeus.Ben senzill situar aprop dels dormiders i sense molestar una barca totalment camuflada i amb vidres espies per poder gaudir d'aquest gran concert de fauna.
En definitiva un espai amb moltes possibililitats però molt poc aprofitat.
Per protegir la fauna a gran escala i de forma universal cal ensenyar-la a gran escala i de forma universal.
Lamentablement els espaís naturals estan dissenyats per ornitolegs amb telescopi,excepte Sebes-Flix,tot un exemple a seguir crec jo.
ResponElimina