diumenge, 16 de juny del 2019

Vallbonatura 2019: un dia ple d'emocions!



Aquest dissabte dia 15 de juny coincidia  la Jornada de Vallbonatura  amb el nomenament de la nova alcaldessa.
Un dia emocionant  per molts  i un dia carregat de moltes activitats  amb un final de festa fantàstic.

A les 9:30 h  del matí era anomenada per primera vegada en la història d'aquest petit poble de l'Urgell,   una dona alcaldessa  del Municipi. De fet dues dones van ser les protagonistes del matí  l'Elisabet Riera i la Meritxell Raga. L'Elisabet Riera com a nova alcaldessa de Vallbona de les Monges  i la Meritxell  Raga com  a representant de Rocallaura.
Nous temps  arriven al Maldanell  i nous aires..... joves  i preparades. Un moment emocionant amb agraïments   fins i tot pels "Tiets". Un matí fantàstic amb moltes esperances i il.lusions per davant.
Molta sort Eli i tot el meu recolzament i ajuda d'ara endavant. Ho faràs molt bé !
A la Meritxell no la coneixia  però  el mateix migdia vam coincidir dinant a Rocallauracafè. Encara més jove que la Eli, ben segur que hi posarà tota la seva força per representar els veïns de Rocallaura.

Elisabet Riera  i Meritxell Raga


Elisabet Riera nova alcaldessa de Vallbona de les Monges


A les deu en punt començava Vallbonatura  als Sentits  i alguns ens vam incorporar tard, encara amb llàgrimes als ulls  pels moments  anteriors.
En Daniel Espejo, expert ornitòleg de la Segarra, ja havia arribat puntual als Sentits.
Carregat de deu binocles pels assistents  i ple de coneixements  i anècdotes   relacionades amb els ocells.





La Minerva fent d'amfitriona i organitzadora de l'activitat.





En Daniel ens va fer escoltar els cants dels ocells tancant el ulls i parant molta atenció. Es va poder identificar la tòrtora euroasiàtica i  el colltort com a raresses. Les mallerengues, gafarrons, merles  i caderneres també ens van acompanyar.
Alguns participants endarrerits arribaven més tard.





Acabada  la xerrada  dels ocells,  ens vam dirigir a la font de Sant Ramon. Era a  mig camí de la riera on ens esperava en Marc Valls. 
Unes vistes esplèndides del Monestir  ens van permetre fer aquesta magnífica foto de record.



El  nou punt de trobada per conèixer els amfibis del Maldanell va ser la riera. Tot estava perfectament senyalitzat i unes còmodes carpes ens protegien del sol. El David i la Laia  van tenir cura de la senyalització de les diferentes activitats feta amb  palets reciclats.


El Marc ens esperava  a la riera amb unes sorpreses.
Donat que en Marc és agent rural, va poder rescatar diferents amfibis i rèptils dels pous i cisternes de la zona per tal de fer coincidir l'alliberament amb aquesta activitat. Tots els amfibis i rèptils estan protegits i no es poden manipular. De fer-ho cal usar guants per evitar transmetre malalties.


El dia anterior rescatant la serp verda. 








El públic present va poder veure tres tipus diferents  d'amfibis: la granoteta de punts, el gripau comú i el gripau corredor. I va poder també veure de primera ma dos tipus de rèptils, en concret la serp verda i la serp blanca.



Finalitzada aquesta activitat amb l'alliberament de tots els exemplars va tenir lloc la presentació del Projecte  de Cal Sileta, amb un tast  de cervesa artesanal Dalmases,

A la tarda l'herpetòleg  Joan Maluquer  ens va explicar  magistralment quins amfibis i  rèptils  podem trobar a Vallbona i rodalies.




Jo vaig presentar el Projecte amfibis   o Bassa de Cal Pons . Veïns i veïnes, famílies , curiosos, fotògrafs, especialistes en fauna i alguna periodista  volien conèixer de primera ma el  nou projecte.




El final de festa al Bosquet de Cal Pons.
Un final de festa molt especial  amb música i tast de vins  dut a terme per la nostra companya Eli.

Els improvisats barmans 






La nit  arribava  i la música dels vinils  no va parar  fins ben entrada la foscor.

                                       




Un  projecte amfibis que ja té els dos vidres espia col.locats gràcies a les aportacions fetes pels veïns de Vallbona  comprant els imans  granota.
Queda molt per fer però comença a prendre forma el projecte  i cada actuació que s'hi fa és ara més notòria.
De la venta dels imans  feta a Rocallauracafè en sortirà la pintura verda  de format   pissarra  que permetrà als  nens  fer dibuixos a les parets  mentre  veuen la fauna del Maldanell  a través de les finestres espia.









Ja tenim les finestres obertes a la biodiversitat del Maldanell. Els pardals, les orenetes i una cuereta blanca han estat  els primers  ocells albirats. Ben segur que amb la naturalització de la bassa amb troncs i plantes  veurem  moltes més espècies  i tindrem moltes sorpreses. 
Un nou espai  de fauna salvatge i lliure neix al Maldanell!







Com sempre la Laia Pedrós  ha fet la seva crònica al diari Segre















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada