Aquest dissabte dia 15 de juny coincidia la Jornada de Vallbonatura amb el nomenament de la nova alcaldessa.
Un dia emocionant per molts i un dia carregat de moltes activitats amb un final de festa fantàstic.
A les 9:30 h del matí era anomenada per primera vegada en la història d'aquest petit poble de l'Urgell, una dona alcaldessa del Municipi. De fet dues dones van ser les protagonistes del matí l'Elisabet Riera i la Meritxell Raga. L'Elisabet Riera com a nova alcaldessa de Vallbona de les Monges i la Meritxell Raga com a representant de Rocallaura.
Nous temps arriven al Maldanell i nous aires..... joves i preparades. Un moment emocionant amb agraïments fins i tot pels "Tiets". Un matí fantàstic amb moltes esperances i il.lusions per davant.
Molta sort Eli i tot el meu recolzament i ajuda d'ara endavant. Ho faràs molt bé !
A la Meritxell no la coneixia però el mateix migdia vam coincidir dinant a Rocallauracafè. Encara més jove que la Eli, ben segur que hi posarà tota la seva força per representar els veïns de Rocallaura.
Elisabet Riera i Meritxell Raga
Elisabet Riera nova alcaldessa de Vallbona de les Monges
A les deu en punt començava Vallbonatura als Sentits i alguns ens vam incorporar tard, encara amb llàgrimes als ulls pels moments anteriors.
En Daniel Espejo, expert ornitòleg de la Segarra, ja havia arribat puntual als Sentits.
Carregat de deu binocles pels assistents i ple de coneixements i anècdotes relacionades amb els ocells.
La Minerva fent d'amfitriona i organitzadora de l'activitat.
En Daniel ens va fer escoltar els cants dels ocells tancant el ulls i parant molta atenció. Es va poder identificar la tòrtora euroasiàtica i el colltort com a raresses. Les mallerengues, gafarrons, merles i caderneres també ens van acompanyar.
Alguns participants endarrerits arribaven més tard.
Acabada la xerrada dels ocells, ens vam dirigir a la font de Sant Ramon. Era a mig camí de la riera on ens esperava en Marc Valls.
Unes vistes esplèndides del Monestir ens van permetre fer aquesta magnífica foto de record.
El nou punt de trobada per conèixer els amfibis del Maldanell va ser la riera. Tot estava perfectament senyalitzat i unes còmodes carpes ens protegien del sol. El David i la Laia van tenir cura de la senyalització de les diferentes activitats feta amb palets reciclats.
El Marc ens esperava a la riera amb unes sorpreses.
Donat que en Marc és agent rural, va poder rescatar diferents amfibis i rèptils dels pous i cisternes de la zona per tal de fer coincidir l'alliberament amb aquesta activitat. Tots els amfibis i rèptils estan protegits i no es poden manipular. De fer-ho cal usar guants per evitar transmetre malalties.
El dia anterior rescatant la serp verda.
El públic present va poder veure tres tipus diferents d'amfibis: la granoteta de punts, el gripau comú i el gripau corredor. I va poder també veure de primera ma dos tipus de rèptils, en concret la serp verda i la serp blanca.
Finalitzada aquesta activitat amb l'alliberament de tots els exemplars va tenir lloc la presentació del Projecte de Cal Sileta, amb un tast de cervesa artesanal Dalmases,
A la tarda l'herpetòleg Joan Maluquer ens va explicar magistralment quins amfibis i rèptils podem trobar a Vallbona i rodalies.
Jo vaig presentar el Projecte amfibis o Bassa de Cal Pons . Veïns i veïnes, famílies , curiosos, fotògrafs, especialistes en fauna i alguna periodista volien conèixer de primera ma el nou projecte.
El final de festa al Bosquet de Cal Pons.
Un final de festa molt especial amb música i tast de vins dut a terme per la nostra companya Eli.
Els improvisats barmans
La nit arribava i la música dels vinils no va parar fins ben entrada la foscor.
Un projecte amfibis que ja té els dos vidres espia col.locats gràcies a les aportacions fetes pels veïns de Vallbona comprant els imans granota.
Queda molt per fer però comença a prendre forma el projecte i cada actuació que s'hi fa és ara més notòria.
De la venta dels imans feta a Rocallauracafè en sortirà la pintura verda de format pissarra que permetrà als nens fer dibuixos a les parets mentre veuen la fauna del Maldanell a través de les finestres espia.
Ja tenim les finestres obertes a la biodiversitat del Maldanell. Els pardals, les orenetes i una cuereta blanca han estat els primers ocells albirats. Ben segur que amb la naturalització de la bassa amb troncs i plantes veurem moltes més espècies i tindrem moltes sorpreses.
Un nou espai de fauna salvatge i lliure neix al Maldanell!
Com sempre la Laia Pedrós ha fet la seva crònica al diari Segre
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada