dijous, 11 de juliol del 2019

Milers de persones respecten, comparteixen i estimen els Estimaocells!



La nit de dissabte a diumenge dia 7 de juliol  ens vam llevar amb els Estimaocells tombats i per terra.
Alguns d'ells ja estaven molt perjudictas aquests darrers dies i jo no he estat prou present per ells aquests últims mesos donat que la bassa dels amfibis  ocupa ara la part més important  del meu temps.
Per desgràcia la nit de dissabte a  diumenge  els Estimaocells  van  patir una bretolada .
Una dotzena d'Estimaocells  eren ajaguts a terra  i l'skyline del projecte patia un  important canvi.
El projecte Estimaocells ha estat sempre envoltat de vandalisme  i aquesta situació del dissabte no és una excepció.
Recordem l'incendi  familiar  de un dels Estimaocells i la seva resposta.


No només el foc  va  arrivar als Estimaocells   sinó tambe  el furt de la nostre  estimada Margaret.




Fins i tot  els Estimaocells  d'una escola van desaparèixer en una setmana


Quan els Estimaocells  són malmesos  la comunitat de Vallbona de les Monges reacciona, però ho ha de  fer amb esperit  Estimaocells.
És un projecte obert, de comunitat, humanístic , inclusiu i fins i tot inclusiu per brètols  aburrits  i dispersos  que una nit d'estiu no han sabut res més que fer que tombar il.lusions de families i nens  pel terra.
Si la missió i visió d' Estimaocells no fos aquesta no hauria arrivat tant lluny i hauria quedat en una simple confecció  de ninots de palla amb una caixa niu al cap.
La força d'Estimaocells és aquesta...aixecar-se de nou i fer-ho més i millor. De l'incendi dels Estimaocells en va sortir  un clar missatge, del furt de la Margaret en va sortir un altre i de l'atropellament  del dissabte  en sortirà  un de més fort, clar i creatiu.
Al cap i a la fí es poden tombar figures de fusta fetes amb palla i roba reciclada però mai tombaran les il.lusions  i  projectes   de la comunitat.

El projecte Estimocells ara visualment jau a terra  però en esperit és  ben amunt .... més que mai. 

Els Estimaocells  passen ara per un fantàstic moment, de difusió i reconeixement.... que ho sàpiga tota la comunitat  que viu el projecte:
-Estimaocells té ara un projecte germà: La bassa de Cal Pons, dedicat exclussivament als amfibis i rèptils  de la zona.
-Aviat s'inaugurarà  l'Espai Maldanell  dedicat en part als Estimaocells  i als projectes de fauna que en deriven.

-Estimaocells  té ja més de trenta families de la comunitat  de Vallbona de les Monges  que el representen. 


-Pobles  veïns volen tenir el seu Estimaocells a la Cruïlla dels Estimaocells

-Tenim  plantades d'Estimaocells a molts pobles de Catalunya. Bellpuig, Estany Ivars, Sant Antoli, Calaf, Castellserà, Utxesa,La Figuerosa i el Bruc.
Esperem que molta gent ens repliqui i augmentin les plantades

Estimaocells Estany Ivars

-Més propietaris i pagesos s'afegeixen  als projectes de fauna amb més observatoris  i caixes niu. Aviat tindrem dos nous observatoris de fauna al terme: Cal Lel i Ca l 'Ayats.


-Els Estimaocells surten de forma habitual a tots els diaris i televisions locals.Els periodistes locals n'estan molt dels Estimaocells.Ja parlen   de patrimoni popular !

-Recentement  Estimaocells ha sortit a la revista mediambiental  de tirada nacional  Quercus.
Revista Quercus mes de juliol.


-Al setembre serem presents en format de taller i  conferència al Deltabirding Festival, el principal  festival ornitològic del Mediterrani.



                          ...i moltes coses bones més!!!

El dilluns dia 8 de juliol va ser un dia molt complicat per mi. La concentració del dilluns mentre elaborava informes pericials  es va veure interrumpuda per un allau de trucades i entrevistes  telefòniques degut a la bretolada dels Estimaocells.

Jo ja era coneixedor de la força de les xarxes socials  pero fins aquest dilluns no vaig  prendre  conciencia del que és la noticia  dins la xarxa  digital comunitaria.
També vaig  ser testimoni de  com neix i creix una notícia a les xarxes i com passa al format periodístic radiofònic,premsa i  televisiu en questió de minuts.
La primera trucada va ser a les 8.00 del matí  de  Radio Tàrrega   on vaig contestar  unes preguntes  de forma pacificadora  i tranquilitzadora.  Treient ferro a la bretolada i explicant les bonances del projecte. Menys mal que va ser en aquest format constructitu i positiu perque aquesta entrevista es va replicar a tota la resta de medis periodístics.
Despres va ser el torn de TV Urgell i jo mateix , ho confeso, vaig passar les fotos al Diari el Segre  donada la seva permanent preocupació  pel projecte.
Hi llavors ja va anar in crescendo . La Vanguardia digital - Europapress  em trucava per confirmar la noticia  i TV3 ja volia gravar el dimarts matí pel Telenotícies comarques.
Arribat aquest punt  ja em vaig començar a preocupar i a preguntar si no se'ns vindria tot al damunt.
Un missatge de  tranquil.litat i de normalitat davant la bretolada (de comprensió fins i tot de la bretolada) van evitar el catastrofisme  i el negativisme.
Malgrat això no vam poder evitar expressions com arrasar, atac vandàlic.....
La força dels estimaocells  és precisament la seva fàcil  i econòmica reconstrucció. Aquest és un dels seus valors i per això podem assumir alguns esporàdics actes bandàlics.
Evidentment la debilitat del projecte és l'exposició permanent a l'aire lliure  i les possibilitats de deteriorament i vandalisme. És un projecte obert a tothom  és evident però també el fa gran per tota la gent que pacificament entra a la finca i respecte l 'entorn.
Quants milers de persones  han parat als estimaocells i s'han endut una foto  de record? Molts i molts milers!!! Aquesta és la notícia !!!!
Moltíssima gent   que ha compartit  a les xarxes aquest projecte   pacífica i bonament. Per tant  la bretolada és una anècdota i la  notícia són els milers  de catalans  i catalanes que admiren i comparteixen el projecte al seu instagram , facebook etc.
Poseu la paraula Estimaocells a Google   i tindreu la resposta.

La notícia per tant són  els milers de persones que respecten, comparteixen  i estimen els Estimaocells!

Davant del bretolisme cal  normalitat i tranquilitat. Ninguna persona ha pres mal, ningun bé mol valuós ha estat malmès ( nomes un ninot de palla i roba reciclada).
També esta clar que malgrat  Estimaocells perdona i compren , Estimaocells també apren i millora.
Aplicarem  millores de seguretat  amb pedres disuasories a l'entrada i reforçarem les bases de fusta amb formigó.
Ja faltava molt poc per la jornada de la setmana cultural  i en aquest sentit  la bretolada ha arrivat en el millor moment  (si es pot dir)  o en el moment de més desgast i deterioramnet d'aquest ninots.
En un  mes ja seran tots refets i ben guapus.


La imatge dels Estimaocells a terra  generava tristor .... semblava un veritable camp  de batalla





Rastre d'oli de motor del cotxe que va entrar a La Cruïlla dels Estimaocells
Esperem que no prenguessin mal.








La Minerva i la Marta a TV3 comarques




Tots els que formem part del projecte Estimaocells hem de pensar en conjunt i no individualment. El projecte és gran precisament  perque són moltes les persones i pobles  que el conformen. Però cal  ser positiu  davant les adversitats  que ens anirem trovant i  posar sempre primer damunt la taula les virtuds i els èxits del Estimaocells.

Passem pàgina, reconstruïm i treballem  per la filosofia Estimaocells!
El projecte continua  i avança amb força! amb moltes sorpreses  de futur!
Sempre endavant!







4 comentaris:

  1. Com lamento el mal que us han fet i com m'alegro de llegir les teves paraules d'ànim.
    Gràcies pel que esteu fent!!!

    ResponElimina
  2. Magnífica resposta Eduard. L'esperit de superació a les adversitats, l'esperit de comunitat i l'esperit de amor per la naturalesa, entre altres grans virtuts, fan gran aquest projecte i tot el que l' envolta, tenint en compte l'humil inici: una "petita" activitat de poble en un petit gran poble com el nostre. Gràcies per tot.

    ResponElimina
  3. Els projectes com els estimaocells mai quedaran per terre perquè son patrimonio d'un poble.

    ResponElimina