dissabte, 11 de gener del 2020

Una tarda d'hivern a la vinya!



Aquesta tarda he anat a fer una sessió de fotos a la vinya. La pluja d'ahir  no feia pensar en una bona jornada però  calia aprofitar el sol de la tarda per fer alguna foto. Aquesta hivern a Vallbona  ha estat molt difícil fer fotos per la boira  i la dispersió dels ocells.
Avui hem vist a la vinya:
Tallarol de casquet mascle i femella
Mallerenga carbonera
Mallerenga blava
Cotxa funada mascle i femella
Pinsà comú mascle i femella
Gaig
I  una família de senglars !!! 
Al costat mateix de la carretera un gran mascle, la femella i tres jovenets.
M'he apropat bastant i la veritat es que imposava la mida  del mascle i els seus ullals. Però la fauna salvatge si no detecta amenaça marxa tranquilament   cap el bosc.

                                                                   Gaig




Tallarol  de casquet mascle



Pinsà mascle



Cotxa fumada mascle







Cotxa fumada femella


                                                                   Mallerenga blava

La família de senglars  a uns  25 metres....gluupss!







Revisant i ampliant la foto he vist que el senglar mascle esta ferit a la pota davantera i al clatell....malgrat això  no s'ha espantat ni s'ha mostrat  agressiu amb la meva  pacífica presència. 

Vista la foto  he decidit fer un petit comentari al tema de la caça del senglar.





Diuen els caçadors que cal eliminar aquest  gran mamífer  perque genera estralls a l'agricultura. Els únics que generem estralls som els humans que estem portant al planeta terra al desastre climàtic  i la raça humana a l'extinció.
El control dels grans mamífers  com el senglar el fan els seus corresponents depredadors naturals salvatges ( llops,ossos, linxs , aguila daurada....). 
Jo he vist com la proliferació del senglar s'ha produït clarament   per un abandonamet del camp i per tant el predomini  de les zones ermes i brutes.
La falta de gestió fortestal als pobles per fer llenya i falta de ramaderia local  ha fet proliferar  boscos  bruts i abandonats. 
Els senglars busquen refugi  en aquest espais bruts i no gestionats. Per altra banda baixen a la plana a menjar el panís cultivat de forma intensiva. Es a dir  que en els dos casos ( boscos bruts i panís intensiu) els ecosistemes han estan modificats per l'home.
Si la solució a la sobrepoblació   del senglar és la caça  com es que no es soluciona el problema del senglar malgrat es cacen cada cop més senglars?
Ja he llegit en alguns articles l'efecte estressant de la caça sobre la femelles de senglar que es veuen obligades   a reproduir-se més per la pressió cinegètica a la que estan sotmeses.
Qui altera l'equilibri sempre dels ecosistemes és l 'ésser humà i no pas el pobres senglars.
Recordo la visita que varem fer a la muntanya palentina amb el Tino García on la presència del llop desplaçava el senglar. El simple rastre dels llops  suposava una amenaça pels senglars que desapareixien  de la zona.

Recuperem doncs l'equilibri perdut i malmès per l'home i segur que aquesta grans vertebrats  s'estabilitzaran i viuran més tranquils.
Ah i segueixo recordant que no hi han bons i mals caçadors ....hi han caçadors que maten  i  excaçadors que ja no maten!

Salut i fauna autòctona, salvatge i lliure!!




1 comentari: