dimarts, 1 de desembre del 2020

L'hort de Can Sunyol: un nou espai de protecció per la fauna al riu Anoia!





Estem  de trasllat. 

El Parc Fluvial   ens desplaça a un altre indret del mateix delta del riu Anoia a Martorell.

Estem pendents d'una reunió amb Alcaldia i els Regidors per tal de poder conservar la bassa d'amfibis i l'observatori dels Estimaocells  i   així incloure'ls  en el nou projecte del Parc Fluvial. La força de les paraules i   de les xarxes socials  ha fet el seu efecte i haurem de veure en què es concreta tot.

Malgrat  es preservin aquest dos observatoris anteriors  nosaltres perdrem el control i per tant es prudent buscar nous horitzonts a la mateixa zona.

Aixi ho hem fet i hem llogat una altra parcel.la  a la mateixa zona al Sr.Joan Sunyol.

És una parcel.la  molt llarga  i molt estreta . Fa 8 metres d'amplada per 150 metres de llarg. Es tant llarga que hi podem trobar diferents ecosistemes en la mateixa finca. 

Ja hem conegut els veïns de la zona: el Ferran i la Emi, la seva filla Mireia, el Carpio i el Domingo. Bona gent  de Martorell que segur gaudirà del nostre projecte.

La primera fase de la feina  com sempre netejar el residus sòlids  del nou espai. En aquesta cas les garrafes d'aigua eren presents per tot l'hort i amb l'ajuda del Pedro Murillo hem fet una bona neteja. 






Despres  hem acondicionat un petit aixopluc on el Sr Joan guardava les eines per fer-hi el primer observatori. L'orientació de la petita finestra d'aquesta construcció no és massa bona pero permet   fer fotografia les primeres hores del matí.

Hem pintat el dintre de color negre  i el fora de color  rovell amb el sulfat de ferro. He col.locat un vidre  de 80cm x43 cm  amb no pocs incidents donat que sens va trencar  i va quedar un pel més petit







A dintre es pot fer observació amb cadira alta de bar o bé dret.

Te una bona vista i molt bona llum.

Davant hem fet una mica de paravent visual per crear un espai més tranquil. Hem col.locat una menjadora i caixes niu com fem sempre.

Ràpidament les carboneres ja juguen i mengen al voltant   del vidre espia. Ja marquen territori picant el vidre  i el cicle comença de nou.

També ha calgut impermeabilitzar el safareig reciclat de formigó.






















































En pocs dies ja hem vist pinsans, gratapallles, cotxa fumada, tallarol de cap negre, tòrtora turca,tallarol de casquet, mallerenga blava ,garça, mallerenga carbonera i pardal de bardissa. Aquest nou espai és molt interessant.

Quan aclarim amb l'Ajuntament quines peces conservem dels antics observatoris  veurem quin material tenim  per fer un nou i gran observatori en aquesta nou espai.

La Carme i la Emi, veïnes de parcel.la, tenen una guarderia  al poble que es diu Patufet i per tant els seus clients són nens i nenes de  fins a tres anys d'edat. Alguna estratègia pensarem perque aquests menuts puguin disfrutar del nostre observatori sense aburrir-se. Nous projectes nous reptes. Possiblement caldrà tenir  molt aprop la bassa d'aigua  i també tenir moltes menjadores aèries a tocar del vidre espia. Caldrà també posar vidre molt amples ( de 80cm com a mínim) per tal d'afavorir l'observació des de  tots el punts de l'interior del hide. Tot un repte per tal d'"improntar" els més petits i els més grans de Martorell.

Preparatnt el nou observatori de fauna,aigua i menjar de moment.

També hem millorar l'entrada de la finca . Hi hem posat una valla i dos Estimaocells de recepció.

Un regal per les famílies del poble que passegen cada dia per davant  de l'hort.

Aspecte anterior   de l'entrada




Estimaocells pagès i pagesa.
Arbre de Nadal.




1 comentari: