dijous, 7 de gener del 2021

Un Tast de Biodiversitat !







Sempre explico la importància de combinar disciplines per sumar i  créixer. Els projectes de fauna necessiten de moment  cooperar amb altres projectes per poder arribar al gran públic. Ara fa 4 anys  el meu cunyat Alvaro (germà de la Susana ) va iniciar un nou projecte personal i professional. De formació enginyer de telecomunicacions d'ofici  informàtic   i  aficionat a la enologia. L'Alvaro  va abandonar la seva  vida laboral  urbana pel seu somni   i va començar a  elaborar vins propis amb certificat ecològic i pràctiques biodinàmiques a terres del Penedes. Potser per això  la seva bodega es va dir primer Somiavins  per passar a dir-se  després Bodega ALVARO GONZALEZ MARCOS.

Els seus vins s'han convertit en els nostres vins, en els vins de la meva família i per tant en un projecte compartit.

Ara ha arrivat el moment de compartir projectes i de fer   de la fauna de les seves vinyes  un nou valor afegit als seus vins  i al territori que treballa.

Les tècniques de treball  biodinàmiques són escrupulosament respectuoses amb el medi ambient   i amb la biodiveristat  i ho podrem demostrar amb aquest nou projecte. De fet els vins biodinàmics són encara més sostenibles mediambientalment que els ecològics. 

No es fa servir cap mena de producte químic i es preserven les capes herbàcees entre vinyes. Es soprenent veure l'abundància d'invertebrats  que habiten entre les seves vinyes   i que per tant  preserven la cadena tròfica indispensable per  una bona biodiversitat.

Al final, la Masia Raimundet  al poble de  Sant Joan Samora ( municipi de Sant Llorenç d'Hortons) és on l'Alvaro està fent realitat el seu somni  i el seu nou projecte laboral  a temps complet. 6 hectàrees de vinyes velles en copa de les varietats locals  xarel.lo , parellada i ull de llebre.





En la seva pàgina web hi podeu trobar tota la informació. I si mai voleu comprar els seus vins ho podeu fer a través d'aquesta pàgina i segurament us el portarà a casa.

http://somiavins.com/?lang=es

Uns vins que tenen uns noms inspiradors:

FINS ARA 

A TEMPS 

COM MAI



Jo sempre li dic a l'Alvaro   que els noms del vins  podrien  definir  la seva biografia laboral: 

Fins ara  .... una vida 

A temps ....he canviat

Com mai ....il.lusionat

En una nova finca arrendada recentement per l'Alvaro hi hem trobat un tresor  per un nou projecte format   "lacasetadeloliba".

Un antic aixopluc o cabana agrícola   coberta per complet per un gran esbarzer.












Aquest arbust és molt amic  de la fauna donat que és refugi  i aliment per molts ocells. El grans esbarzers també hi amaguen  conills i fins i tot caus de guineu. Es una planta protectora que cal preservar si volem  tenir abundància de moltes especies d'ocells com el tallarols,els tords,capsigranys  i les merles.

A dintre de la cabana   i com en altres ocasions hem hagut de fer feina de neteja, en aquesta ocasió de 500 caixes fruiteres que ocupaven quasi tota la cabana.





Nius de rossegadors entre les caixes fruiteres


Cau de conill en la deteriorada llar de foc.


Després de no pocs viatges  de cotxe  la cabana esta lliure de caixes














Un cop net tot l'espai hem pogut veure les mides exactes d'aquest nou indret  de protecció per la fauna.
Un alçada inicial de 2,4 metres  fins el 2 metres al fons. Una  superfície de 2,30 m x 3 m   en total 6 m2.
En l'indispensable exercici de reciclar i reutilitzar tot allò que podem, hem fet servir les caixes fruiteres de fusta com a expositors dels diferents vins  que elabora l'Alvaro i  les caixes fruiteres de plàstic serviran per enmarcar les fotos dels ocells que poguem observar en aquest nou espai.



Carteleria rústica però efectiva i resistent







En una de les parets hi posarem els vins  a tastar, en l'altre les fotos dels ocells i al mig el vidre espia orientat a nord per tal de tenir sempre el sol darrera.
Les alçades  de l'observador , de la bassa  i   del vidre   obliguen a fer piruetes  logístiques.
Donat que no tenim aigua aprop  caldrà recuperar l'aigua de pluja i dirigir-la a un dipòsit de mil litres. Aquest mateix dipòsit ens servirà de suport de la bassa  aconseguint una alçada de 1 metre  i per tant antisenglars.
Intentarem mantenir el màxim d'esbarzer  per totes les bandes i fins i tot l'entrada serà un túnel d'aquest fantàstic arbust.




Reprenem el projecte  14.2.2021  donat que la movilitat comarcal ens permet tornar a les vinyes de Rai Mundet









Un nou amic  el mascle de tallarol de cap negre



Finalment  ja tenim acabada la bassa














Avui hem fet feines de poda i hem parlat amb l'Alvaro de com gestionar aquest  nou projecte


Noves vistes al hide







Pardal de bardissa











































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada