El dissabte a la tarda ens van fer una visita llampec en Xavi i en Rafa. Venien de fotografiar la cuabarrada amb el nostre mestre Jordi Bas.
En Xavi és usuari habitual dels nostres observatoris i ha portat el seu amic Rafa per conèixer el nostre projecte.
Equipats de potents equips fotogràfics han estat una estona al hide de Ca la Fina. Aquest observatori té una orientació que mai el sol entre pel vidre espia. Tot l'arc de llum solar il.lumina els ocells que poden ser fotografiats fins ben avançada la tarda amb llums interessants.
Només els observatoris de fauna dels Planots , Ca la Fina i el Bosquet tenen aquesta perfecta orientació del vidre espia . Sempre el sol darrere nostre, des de la sortida del sol fins la seva posta. L'arribada a Vallbona d'experts fotògrafs ens ha ensenyat com millorar les orientacions dels nostres nous observatoris,
No sempre els punts escollits per fer un nou observatoris permeten aquesta situació. Per exemple l'últim projecte a Ca l'Antonet la disposició de la bassa a la roca en plena pendent impedia aquesta orientació del hide. En aquest cas aquest últim observatori es un hide de matí donat que a les 14.00 h aprox. el sol ja entra pel vidre espia generant reflexes i dificultant fer bones fotos.
Anem aprenent sobre llums i fons de foto amb els consells dels fotògrafs.
Val a dir que la presència prèvia d'ocells en punt per presència prèvia d'aigua assegura l'entrada inmediata d'ocells a la bassa. Es a dir existeix com una memòria genètica en els ocells que els fa venir a beure en aquella bassa de pedra de segles d'antiguitat.
Per tant l'èxit d'un observatori no només són les llums i els fons sinó la impronta ornitològica que aquell abeurador ha generat en la fauna.
De fet en les basses de nova construcció com poden ser el Bosquet o els Planots , l'afluència d'ocells és molt menor i trigarem anys en millorar.la.
Aqui us deixo les llums de tarda del Xavi i el Rafa. Moltes gràcies per les vostres fotos i la vostra visita.
Fins la propera.
Potser sí que es compleix el titular que edita el Diari el Segre .... i Vallbona de les Monges acabarà sent un punt de trobada d'amants dels ocells !!
Als observatoris de fauna de Vallbona de les Monges hi caben tots: famílies, nens , ciclistes, caminants, veïns , propietaris, Vallbonins i Vallbonines, observadors, amics de la natura, curiosos, aventurers, joves i no tant joves..... i evidentment també fotògrafs de fauna.
Un petit i modest projecte a exportar a les diferentes parts del territori. Esperem que amb aquests nous projectes de fauna canviem conciencies, comportaments i en definitiva comunitats (3C) ... i algun dia gràcies als observatoris de fauna visquem mirant i estimant la nostre fauna i no d'esquenes a ella.
Per mi Vallbona ja es un referent de primera pels amants de la natura.
ResponElimina