dimarts, 19 de juny del 2018

Llums de tarda a Ca la Fina Hide .


El dissabte a la tarda ens van fer una visita llampec en Xavi i en Rafa. Venien de fotografiar  la cuabarrada amb el nostre mestre Jordi Bas.
En Xavi és usuari habitual dels nostres observatoris  i ha portat el seu amic Rafa per conèixer el nostre projecte.
Equipats de potents equips  fotogràfics  han estat una estona al hide de Ca la Fina. Aquest observatori  té una orientació que mai el sol entre pel vidre espia. Tot l'arc de  llum solar il.lumina els ocells que poden ser fotografiats fins ben avançada la tarda  amb llums interessants. 
Només els observatoris de  fauna dels Planots , Ca la Fina i el Bosquet tenen aquesta perfecta orientació del vidre espia . Sempre el sol darrere nostre, des de la sortida del sol fins la seva posta. L'arribada a Vallbona   d'experts fotògrafs ens ha ensenyat  com millorar les orientacions dels nostres nous observatoris,
No sempre els punts escollits per fer un nou observatoris permeten  aquesta  situació. Per exemple l'últim projecte a Ca l'Antonet  la disposició de la bassa  a  la roca en plena pendent  impedia aquesta orientació del hide. En aquest cas aquest últim observatori es un hide  de matí donat que a les 14.00 h  aprox. el sol ja entra pel vidre espia generant reflexes i dificultant fer bones fotos.
Anem aprenent  sobre llums i fons de foto amb els consells  dels fotògrafs. 
Val a dir que la presència prèvia d'ocells  en punt   per presència prèvia d'aigua  assegura l'entrada inmediata d'ocells a la bassa. Es a dir existeix com  una memòria genètica en els ocells  que els fa venir a beure en aquella bassa de pedra  de segles d'antiguitat.
Per tant   l'èxit d'un observatori  no només són les llums i els fons  sinó la impronta ornitològica que aquell abeurador  ha generat en la fauna.
De fet en les basses de nova construcció com poden  ser el Bosquet o els Planots , l'afluència d'ocells és molt menor  i trigarem anys en millorar.la.
Aqui us deixo les llums de tarda  del Xavi i el Rafa. Moltes gràcies per les vostres fotos i la vostra visita. 
Fins la propera.









Potser sí que es compleix  el titular que  edita el Diari el Segre  .... i  Vallbona de les Monges acabarà sent  un punt de trobada d'amants dels ocells !!
Als observatoris de fauna de Vallbona de  les Monges hi caben tots: famílies, nens , ciclistes, caminants, veïns , propietaris, Vallbonins i Vallbonines, observadors, amics de la natura, curiosos, aventurers, joves i no tant joves..... i evidentment  també fotògrafs de fauna.
Un petit  i modest projecte a exportar a les diferentes parts del territori. Esperem  que  amb aquests nous projectes   de fauna  canviem conciencies, comportaments i en definitiva comunitats  (3C) ...  i  algun dia gràcies als observatoris de fauna visquem  mirant i estimant la nostre fauna i no d'esquenes a ella.



1 comentari: