dimecres, 11 de setembre del 2013

Hem fet un model de caixa niu per mallerenga blava

Hem fet un model  de caixa niu per mallerenga blava-herrerillo común (C. caeruleus) .
Seguint les  indicacions  i mesures que surten al  llibre de caixes niu del  Jordi Baucells hem fet un model més decoratiu amb fusta tractada per autoclau i tintada de marró fosc.
Crec que el resultat és funcional, bon gruix de fusta (29 mm), bones dimensions (25cm alçada x 14cm amplada x 9cm de fondària), superfície  interior de nidificació  (140 cm x 8,5 cm: 119 cm2, el libre indica 11cm x 11 cm : 121cm2), forat d'entrada  de 30 mm i ganxo de rea de 6 mm per penjar. Aquest ganxo és extraible, evita l'obertura de la tapa pel vent, dóna inclinació  per evitar l'aigua de pluja i és  fàcilment manipulable amb la pèrtiga. Hem fet servir visos de 5 cm per la seva construcció i frontissa  de 4 cm x 4 cm . Tots els visos treballen en horitzontal per evitar les forces descendents (tapats amb pasta marró). Entenc que l'obertura superior (en contra de la posterior o lateral) de la caixa permet una millor observació, facilita la fotografia del contingut i evita la caiguda del contingut en el moment de l'obertura.
El pes de la caixa sense ganxo  es de 2490 grs.
L'acabat de la caixa és més cuidat  que les fetes per nosaltres fins ara  amb tablero tricapa  d´encofrar, sense perdre encant  rústic,  molt resistent a l'intempèrie  i de gran solidesa . 
L'únic problema és que no treballem amb material reciclat  i per tant haurem de limitar el seu ús a petits jardins i no fer-les servir per grans projectes de nidificació.
També hem millorat les mides de la  caixa niu del xot (Otus scops) i n'hem fet un model vertical similar a la caixa per mussol (Athene noctua). Les mides són 40 cm alçada x 20 cm amplada x 20 cm fondària  i  forat d'entrada de 6 cm .Queda pendent el sistema per penjar aquesta caixa que crec hauria de ser cadena, rea de 8 mm (similar a la de l'insectívor però 2 mm més gruixuda) o sirga acerada.
Caixes sense rea pen penjar
Detall de la rea dins la caixa
Les caixes un cop penjades
És important que l'ocell tingui menjar aprop
Caixa niu per xot
Caixa niu per mussol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada