dissabte, 9 de desembre del 2017

Urdaibai Bird Center: els bascos s'ho munten bé!!


Aquests dies hem visitat el Urdaibai Bird Center . Un Centre d'Interpretació Ornitològic al País Basc  proper a Guernika. Situat  entre boscos  i muntanyes i a tocar de la ria  pero amb la peculiaritat  de tenir zones humides d'aigua dolça. Amb presència per tant de diferents ecosistemes   i amb varietat ornitològica important.
La zona d'una dimensions semblants al nostre Estany d' Ivars   pero molta menys zona inundada i amb la peculiaritat que els boscos  de pins  i arbres caducs  arriben just fins l'aigua.
Unes instal.lacions impressionants ( fins i tot sobredimensionades) que els situen ben segur  molt amunt a nivell europeu.

                         Just a l'entrada   del centre una exposició de fotos dels ocells de la zona  avisa de com de visual serà l'interior del centre.


L'agró  i el Martí



A l'interior  ja destaca una botiga especialitzada  amb tot tipus de records  i productes relacionats amb el ocells. Menjadores, caixes niu,jocs, figuretes , llibres , roba temàtica.... i moltes coses més.





Comencem  amb una projecció d'un documental sobre les migracions  en una cúpula  tancada  i amb una pantalla panoràmica 



Finalitzat el documental entrem en una secció   altament pedagògica amb  molts videos explicatius  de tots el projectes de protecció que es duen a terme en el centre. El projecte més important  que ens expliquen és la reintroducció de l'àliga pescadora amb el mètode de hacking   amb polls provinents d'Escòcia .







A continuació una secció infantil plena de dibuixos d'ocells.





 Arribem al final de la primera planta i se'ns obre el cel  i els ocells. Grans vitrines just sobre de la zona humida amb diferents telescopis  terrestres per fer observació.








Una   de les vitrines esta plena  de menjadores ben aprop del vidre  amb dos butaques per seure i  observar i fotografiar  de ben aprop el ocells.No és vidre espia  i per tant els ocells aguanten una estona només.

Una  zona inferior , a 50 metres de la gran vitrina,  plena de menjadores per ocells.



Aquest telescopi terrestre porta incorporada una càmara webcam que permet visualitzar en una pantalla gran de televisió les imatges que enfoca el telescopi...una birgueria vaja. Apropem els ocells a les persones.


Parlant amb el Vicente sobre aquest mètode d'apropar les imatges dels ocells a les persones


Uns auriculars permeten escoltar els cants del ocells . Potser una mica inconexe el que escoltem amb el que veiem  per les grans vitrines




Les observacions del dia



En el segon pis  podem trobar un aula infantil sobre els ocells





Però també sales de reunions  per empreses  del sector o per fer xerrades científiques


 Al fons habitacions pels estudiants o científics que fan estudis al centre


Al tercer pis l'acces a la torre d'observació










Dos observatoris de fusta completen el projecte d'observació dels ocells de la zona





Parets totalment forrades de fusta que no deixen passar la llum ni  l'aire.


La manca de vidres espies fa que els ocells s'espantin quan obrim les finestres






Dos pajarus del parc


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada