diumenge, 25 de novembre del 2018

Espai de fauna G2S4 : La bassa de Cal Pons.



L'Espai de Fauna G2S4 ja obliga a pensar  de bon començament   donat que les lletres  i números indiquen  quin tipus de fauna trobarem en aquest nou espai adaptat.
G2 : granotes i gripaus
S4: salamandres , sargantanes , saures (dragons) i serps.
Animals poc coneguts  i de vegades poc estimats  però que aproparem  mitjançant dos grans vidres espies a la comunitat del Maldanell.
Aquest projecte neix  de la generositat  de l'Eduard  i  la Pilar  de Cal Pons .... propietaris de les instal.lacions.
En Marc, gran enamorat de la fauna de Vallbona, evidentment també ha estat un dels principals impulsors  d'aquest nou projecte. Aquí el podem veure  amb  l'Eduard  explicant el pasos a fer.



Una antiga bassa agrícola que ha patit moltes modificacions amb els anys és el punt de partida del projecte. Fins  i tot  part de la bassa es va convertir en  una piscina interior climatitzada amb finalitats terapèutiques. 
Despres de molts anys d'abandonament  la biodiversitat de Vallbona de les Monges ha trobat refugi  en aquest espai en forma   d' espai per  protegir els amfibis  i rèptils de la zona.
Serà un projecte de fauna salvatge i per tant la natura farà la seva feina ocupant de forma espontània un espai que estarà preparat per rebre-la. Esperem que els amfibis i rèptils de la riera veïna  s'hi trobin bé  i  ocupin de forma natural aquesta bassa agrícola.
El projecte es llarg i tindrà diferentes fases. També hem pensat  dur a terme algun projecte de protecció i reintroducció.
Com en el altres projectes que hem fet  la finalitat   es millorar  la nostre biodiversitat  i apropar-la a les persones.
Hem demanat ajuda i assesorament  a la Societat Catalana d'Herpetologia en la figura del seu President en Joan Maluquer.
En Joan Maluquer  i la Montse ja ens van visitar  i com experts ens van fer unes indicacions per  millorar la Bassa  de Cal Pons . Estem molt agraïts  per la seva visita i recolzament.




Avui he fet un excursió  al CRARC de Masquefa per buscar  complicitat científica   amb aquesta nou projecte. Amb ells parlarem de la possibilitat de  fer algun projecte  de protecció concret. Ells són el referent a Catalunya en aquesta especialitat. Veurem quin resultat surt de la trobada amb el Quim i l'Albert.
De la mateixa manera que en Jordi B.  i la seva família ens van acompanyar en els anteriors projectes  ornitològics ara tenim nous  i també preparats mecenes científics.
Cal destacar que sense la predispoció de l'Eduard  i la Pilar de Cal Pons ( propietaris de l'espai) aquest projecte no hauria pogut començar.
Gracies a tots ells !!

No desvetllarem el projecte sencer ni els  resultats finals però si petits detalls  que anem fent  i que tots junts conformaran  un nou gran projecte de biodiversitat, comunitat, reciclatge i art de territori.
El projecte Estimaocells tindrà un projecte germà que fara més gran el nostre territori i que ens permetra apropar els nostres amfibis i rèptils   a la nostra comunitat, parents ,amics, escoles  i visitants  en general.
Moltes persones ja hi estan col.laborant  i segurament d'altres s'hi afegiran. 
Com  diem sempre  per posar nom als amfibis cal primer posar nom a les persones.
Seguim esgarrapant  formigó com si fóssim " Lobezno ". Unes marques al formigó que estan fetes per la mola   i  per les meves mans i les del Pep. Mai una finestra cap a la biodiversitat va ser tant resistent i forta !
Pero no defallirem   i poc a poc  avançarem  i quan acabem la primera finestra anirem a per la segona. Aquestes finestres medeixen quasi dos metres i permetrà que fins a cinc observadors  al mateix temps puguin estar junts. 
Ahir  vam picar i tallar  pero el resultat segueix  sent una paret de formigó forjat  que es resisteix a obrir-se a la biodiversitat . 


Un palet  reciclat trobat a Martorell   ens fara de cartell publicitari i explicatiu. El reciclatge serà un dels fils conductors d'aquest projecte. Les instal.lacions són reciclades ( de bassa agrícola a espai de fauna) i  jo  també estic reciclat.... jejeje  ( de excaçador a proteccionista). Mirarem que gran part del material utilitzat  sigui reaprofitat.Per concepte i per tema de costos també.



També us podem ensenyar la rampa d'escapament o pas de fauna que conecta amb  la riera que tenim al costat.


La bassa tindrà zones amb sorra per afavorir les postes   i com amagatall dels amfibis. Dos d'aquestes zones a les cantonades  i  d'altres just davant dels vidres espia per afavorir l'observació de les granotes i gripaus.


 Esperem poder presentar el treball a la propera jornada de Vallbonatura.
Seguirem informant !!!!

Vaja peligruuuuu el dr viver !!





1 comentari:

  1. Tant de bo que aquest no projecte tiri endevant i tingui un gran futur,segur que si.

    ResponElimina