diumenge, 7 d’abril del 2019

La nit dels amfibis ..... a Manresa !


El dissabte per la nit varem assitir a una activitat que es convocava  a Manresa. De la ma de l'Ajuntament  de Manresa  i  de la Societat  Catalana d'Herpetologia.
La xerrada va ser magnificamet  portada pel Ferran . 
Tambe vaig conèixer l 'Alejandro i un noi de Girona que eren grans experts herpetòlegs. Gent jove però preparada com dic sempre.
Ens van explicar els diferents tipus d'amfibis que podriem trobar aquella nit. Les seves característicques principals   i els seus cants.




Granota verda- Pelophilax perezi

Molt interessant i alarmant  les noves malalties per fongs que degut a la globalització estan patint els amfibis. Amb extincions de  moltes especies  i amb afectació de poblacions senceres.
Això obliga a no tocar ni manipular els amfibis  i fer sempre una observació a distància  i   usar guants si és imprecindible agafar-los.
En aquest sentit el nostre projecte de la Bassa de Cal Pons  ja s'adapta a aquestes noves exigències donat que dos grans vidres espia ens separaran de forma permanent  de la fauna salvatge i en aquest cas dels amfibis.
Un format , el del vidre espia, que permetrà tenir molt aprop els amfibis  i  fotografiar-los.

El que trobés un gripau d'esperons tenia premi ( un pastís) donat que feia molts anys que no en tenien cap cita. També el gripauet de punts puntuava doble ja que feia 25 anys que no se'l trobava a la zona.
Sort que  el meu company  de feina Xavi  ens acompanyava. Es  veï de Manresa i  gran amant dels amfibis . Ens va fer  de guia i vam poder arrivar sense problemes a la gran bassa de la Masia Oller que ens havien adjucat per fer el cens.
Primer  llums apagades i cens auditiu durant 7 minuts i despres cens visual amb les llanternes.
Com sempre jo observant els observadors  i les persones que ens van acompanyar al grup. 

Reinetes albirades pel Pol  que amb una vista d'àliga ho veia tot !!


Reineta meridional  Hyla meridionalis



Gripauet de punts - Pelodyites punctatus (també trobat pel "Pol de la Jungla")


El Toni i el seu fill de 14 anys en Pol. En Pol és un noi  expert en ortòpters ...si si  ...  en insectes ortòpters ...fantàstic  conèixer persones amb aquestes inquietuds. Està clar que el jovent com ell seran el futur de la fauna al nostre territori. 
També ens acompanyava  una jove  una parella de Bacelona l' Edgar i la Mireia amb els  seus dos fills, la Gina  i el Nil ( de dos i tres anys).

Un grup divers però que es complementava. 
El Xavi  feia de  guia i navegador, el Toni portava el seu vehicle tot terreny i  el Pol tenia una vista de linx  i ho veia tot i ho sabia tot. 
La Susi i jo  posavem la  potent llum led i  la càmara de fotos. 
Els nens petits , que per cert  es van portar  fanstàsticament , eren el futur del naturalisme  i per tant també imprescindibles com els seus pares que els portaven a coll.
Un equip   de persones que vam posar nom a un gripuet de punts després de 25 anys de que ningú en fes cap cita. Per tant vam tenir  el premi del descobriment i de la biodiversitat.


Gripauet de punts - Pelodyites punctatus


Moltes coses vaig aprendre aquella nit:

Que els amfibis ho tenen molt negre si no millorem el nostre entorn !!
Que un   nou company d'afició ( i no només de feina)   neixia de   la nit dels amfibis a Manresa. 
Que com li vaig dir al Xavi , no seria l'última vegada que  compartiriem aventures naturalístiques  de territori.
Que si t'agraden els ortòpters , i no només el Fornait ,  has   de seguir endavant  amb les teves il.lusions i no cal fer el que fa la majoria. 
Que  els pares pels fills  naturalistes ho fant tot i els porten on faci falta.
Que les dones pels marits "pirats" com jo també  ho fan tot i els acompanyen on sigui.
Que la joventut del sector universitari amants dels amfibis  ho té complicat. Tenen que treballar fora del país,en concret a Holanda, per la poca demanda laboral que tenen aquests joves biòlegs a Catalunya i rodalies.
Que cal crear la necessitat del sector de fauna a la nostre comunitat  per augmentar la demanda de perfils professionals  d'aquestes especialitats. 
Que potser algú es podria plantejar entre sessió cientifica i cens especialitzats   com   desenvolupar més aquest sector laboralment parlant.
Que si el món científic dels ocellaires tenia aquest  problema  el dels estudiosos dels amfibis no podia ser menys.
Que el  ponent  de la xerrada Ferran Fitó  gran expert en amfibis  i representant de la Societat Catalana d'Herpetologia no coneix el seu President en Joan Maluqer , cosa que no entenc ¿? i no es bo.
Que els pagesos del Bages propietaris de la bassa on vam estar són bona gent i ens van deixar entrar  sense problemes.
Que cada cop pensó més en aquella taxa o qualificació  ecol.lògica  que proposava el visonari Steve West  i que haurien de tenir tots el municipis del món. Potser més que una taxa  hauria de ser un certificat ecol.lògic com es fa actualment amb el reciclatge de residus però  lligat a la protecció de la biodiversitat de cada poble.

A les 23.00 h tornavem als punt de trobada i compartiem  totes les troballes.

Una tarda-nit fantàstica   que ens farà ser millors per fer docència   i sensibilització en el futur Espai de Fauna de Riera  de Vallbona de les Monges.

Però com sempre  dic per posar nom als amfibis calia primer posar nom a  totes les persones  anteriors!!
Gràcies a tots ells i fins la propera!


I com "els bons" surten al diaris  jejejeje  sortim al Regió 7   i també en la versió digital.




Aqui teniu enllaç:

https://www.regio7.cat/manresa/2019/04/09/24-anys-veure-gripauet-punts/537584.html






1 comentari: