divendres, 13 de desembre del 2019

El riu Anoia ens porta el rossinyol bastard !



Una nova i minuciosa crònica del Francesc  a l' observatori de fauna de Martorell.


Llistat d'espècies, comentaris i fotos sobre l'estada a l'Observatori de fauna de Martorell el 10-12-2019

Safata d'entrada
x

Francesc Baldrís

Fitxers adjuntsdc., 11 de des. 19:30 (fa 2 dies)
per a mi
Hola Eduard,

A continuació el llistat d'espècies amb comentaris (sessió de les 08:00 a les 14:00 amb matí amb núvols prims al principi, prims i mitgencs després fins quedar completament núvol; la llum del Sol no arriba a la bassa fins passades les 11:00 matisada i molt matisada després),
Amfibis i rèptils
- Granota verda. Molt discretes, costava molt veure-les, de fet només en vaig veure 2 i amb dificultat. Només quan entrava al recinte en vaig sentir cantar una i ja no en vaig sentir cap més en tota la sessió.
Ocells
Visites freqüents i animat d'espècies, bevent, menjant i descansant, es nota com s'acosta l'hivern. A partir de les 13:00 es van calmar molt les visites.
- Cuereta torrentera, apareixia sempre un sol individu, sempre femella. No parava, molt inquieta, canviant contínuament entre els 2 troncs, de l'altra banda de la bassa que entren a l'aigua on bevia, anant i tornant de just a tocar del vidre i també per altres llocs.
- Pardal comú, sempre en estol, mascles i femelles, menjant a les menjadores i al terra, però també es van estar descansant estones llargues en branques a la dreta de l'aguait.
- Mallerenga carbonera, visites casi sempre d'un sol individu, agafar el menjar i marxar, però també se la veia entre les canyes de davant de l'aguait.
- Mosquiter comú, també apareixia sempre un sol individu, molt inquiet i movent-se per tot el marge de la bassa i més enllà.
- Tallarol de casquet, una sola aparició molt ràpida d'un mascle que no va donar temps de fer-li cap foto.
- Pit roig, també apareixia sempre un sol individu i movent-se entre el marge de la bassa i les canyes de davant de l'aguait. També s'estava estones llargues descansant en alguna canya.
- Tórtora turca, anunciaven la seva arribada i arribaven a ser fins a 6 o 7 a les menjadores o al terra, però també es perseguien volant i també obligaven a marxar alguna quan arribava un altra. És la primera vegada que veig una Tórtora turca bevent a la bassa.
- Tudó, va fer 2 aparicions i es va estar molta estona a la menjadora a on es posava, descansant i tot. Quedava molt dins de les menjadores i no tinc cap foto decent.
- Rossinyol bastard, se'l va sentir una vegada però aquesta sessió va aparèixer 2 vegades ben visible, apareixent entre les canyes del davant i sortint a la vista.
- Tallarol capnegre, sempre un mascle, no parava, entre les canyes del davant i sortint a vegades, però només una vegada molt ràpida es va acostar a la bassa.
- Cadernera, cap al final en van aparèixer vàries, entre les canyes del davant, extraient parts d'aquestes. Molt difícil fer-lis una foto.

- Garsa, se les sentia cantar i se les veia volar fora del recinte.
- Colom, se'ls veia volar fora del recinte.
- Gavià argentat, se'ls veia volar cap a l'edifici alt del fons.
- Corb marí gros, una de les vegades que vaig sortir en vaig veure un volant molt baix sobre el riu.
- Cuereta blanca, quan marxo sempre en veig vàries prop del riu.

Mamífers
- Gat, apareix cap al final una sola vegada, descansant a la tanca, a la dreta de l'aguait i llepant-se el pelatge fins que marxa.
Per les fotos vaig fer servir la Canon 600D i el Canon 400 mm, tota l'estona vaig fer servir trípode. Sigues benevolent amb les fotos fetes amb molt poca llum i ISO alt.

A l'interior de l'aguait, en tota l'estona, un sol mosquit i una mosca i només a estones.
Quan vaig arribar els vidres estaven completament entelats, els vaig assecar i a partir d'aleshores els vidre que no feia servir es van mantenir entelats i el que feia servir ho va estar molt poc i l'anava assecant, el drap que vaig fer servir el vaig deixar penjat d'un cargol per què s'assequés. De la cadira que estava fent servir es va trencar un tros (a on posava el meu braç dret).
T'adjunto algunes fotos.

Un cop més agrair-te les facilitats donades per accedir a l'observatori i poder gaudir del que s'hi veu i felicitar-te per l'ecosistema que vas crear i que tant bé mantens.

Salut,

Francesc













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada