dijous, 12 de març del 2020

Les carboneres ja preparen niu al riu Anoia!

Nova crònica del Francesc a l'observatori de fauna de Martorell.

Llistat d'espècies, comentaris i fotos sobre l'estada a l'Observatori de fauna de Martorell el 10-03-2020


Safata d'entrada
x

Francesc Baldrís

Fitxers adjunts19:04 (fa 18 minuts)
per a mi
Hola Eduard,

A continuació el llistat d'espècies amb comentaris (sessió de les 09:15 a les 13:30 amb matí amb núvols prims que al final s'han convertit en núvols mitgencs i una mica de vent),
Amfibis
- Granota verda. Al principi no se'n veia cap ni se'n sentia cap. Cap a les 09:50 es sent el primer cant i se les comença a veure. Se'n veuen bastantes amb canvis de posició per prendre el Sol, salts i moviments ràpids nedant per caçar. Vaig veure una còpula.
Ocells
12 espècies en un matí bastant animat, principalment a les canyes,
- Mallerenga carbonera, mascle i femella. Van i venen de les menjadores. Una parella ocupa una caixa-niu (de les 2 que pengen dels ferros, que aguanten la menjadora, ocupen la de la dreta). Entrades i sortides de la caixa-niu. 3 aportacions de material al niu per part de la femella. Expulsen un Pardal xarrec que es mirava l'interior de la caixa-niu i pardals comuns que es posaven massa a prop.
- Tallarol capnegre, mascle i femella, molt actius tot el matí. Una femella "fa com si es banyés" en les fulles grans d'una de les plantes grans que hi ha al voltant de la bassa. Em té intrigat sobre que estava fent realment.
- Cadernera. Només en veig una activa en una canya.
- Mallerenga blava. Només en vaig veure una en una branca damunt de l'aguait, sense possibilitats de fer-li una foto.
- Mallerenga cuallarga. Va aparèixer tres vegades, molt ràpida, no vaig ser capaç de fer-li una foto acceptable.
- Tallarol de casquet, mascle i femella. Una colla d'aparicions d'una femella entre les canyes, bastant activa. El mascle només apareix un parell de vegades, una entre les canyes i l'altra a les branques damunt l'aguait.
- Pardal comú, mascle i femella, tant a les canyes, com a les menjadores i a les branques a tocar de l'aguait, però no freqüents. Les mallerengues de la caixa-niu els hi impedien acostar-se.
- Tórtora turca, apareixen per menjar a les menjadores vàries vegades, principalment en parella.
- Tudó, apareix un únic exemplar i una única vegada per menjar en una de les menjadores descobertes.
- Pit roig, apareix un únic exemplar i una única vegada per menjar en la menjadora amb teulada (la petita).
- Gafarró ? En un moment veig marxar de les canyes uns ocells, un d'ells semblava un gafarró femella, però va ser molt ràpid.
- Pardal xarrec, avançat el matí apareixen. Un d'ells mira a l'interior de la caixa-niu de les mallerengues i és expulsat. Una parella es mira l'interior de la carbassa-niu.
A part,
- Sense veure'ls vaig sentir la Cuereta blanca.
- Per l'entorn o sobrevolant vaig veure garses, gavines comunes o gavians.

Insectes
- Una vespa al damunt d'una de les menjadores.
- A les 11:30 es veu la primera papallona, sempre blanca.
Per les fotos vaig fer servir la Canon 600D i el Canon 400 mm 5.6 amb el multiplicador 1.4 (Kenko HD Pro), tota l'estona vaig fer servir trípode.
A l'interior de l'aguait, un únic mosquit en tot el matí.
No hi havia entelament als vidres i només els vaig haver de netejar. Vaig tornar a recupera l'ampolla negra, que estava entre la finestra i la bassa, i la vaig tornar a posar al forat fet exprés per posar objectius.
T'adjunto algunes fotos.

Un cop més agrair-te les facilitats donades per accedir a l'observatori i poder gaudir del que s'hi veu i felicitar-te per l'ecosistema que vas crear i que tant bé mantens.

Salut,

Francesc
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada