diumenge, 8 de març del 2020

Qui respecte i cuida el patrimoni de pedra seca cuida la biodivesitat: Observatori de fauna de Cal Bisbe !



Avui  he anat als Monstequius i hi he trobat el meu bon amic Josep refent els marges que han caigut amb les pluges. Està clar que els marges i cabanes de pedra seca són font de biodiversitat. La microfauna s'amaga entre les pedres  i els rèptils fan dels marges casa seva. També alguns ocells poden fer niu en aquestes parets. Les petricaixes per mussol comú  ja estan integrades dins  aquests valuosos murs de pedra.
Les marjades separen camps de cultiu i permeten en els seus vorals  la presència de flors  i altres plantes favorables per la biodiversitat.
Avui el Pep   estava refent  un marge caigut  durant les pluges del mes passat. Veure treballar al Pep suposa veure treballar l'últim margener o marger del territori. Un ofici que només pot passar de pares a fills  i que té actualment una difícil continuïtat.



La difícil i valuosa feina del margener


L'estiu passat el Pep va adaptar la seva cabana dels Montesquius com a observatori de fauna. La bassa la va fer en una pedra  i feta de nou. Situada en alçada sembla una escultura de pedra seca. Evita que els senglars hi accedeixin. Una petita bassa que ja concentra fauna local.






Avui  hem pogut veure els primers resultats.
Malgrat   ara no hi ha massa  ocells degut a la presència d'aigua per tot arreu  hem pogut fer algunes fotos molt interessant.  La llum de primera hora del matí entra pel vidre però un cop són les 11.00h aproximadament la llum incideix   correctament  en l'única branca que hi ha clavada a la pedra. Els fons són uniformes i difuminats.




Pit roig

Pardal roquer o gorja groc






  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada