dimecres, 22 de juliol del 2020

Masia Ca n'Oliveró : un projecte de fauna km 0 a Castellbisbal !!


Fa temps que estem treballant  amb el Pere de la Masia de Ca n'Oliveró  per desenvolupar un nou projecte de fauna salvatge i lliure.

Nosaltres som clients de le seves cistelles ecològiques  i per tant el vincle  ja estava creat tant sols calia  compatir estones i xerrar de biodiversitat per desenvopular un nou projecte de fauna.

La seva agricultura sense pesticides ni herbicides permet sens dubte estudiar i potenciar la biodiversitat  de la zona . La base ja esta creada ara cal donar-li forma ,color i emoció.

En Pere , l Assumpta , el Lluc, la Rosita i el Pere pare aposten i confien en aquest nou projecte de proteccionisme i biodiversitat i per tant no els podem decebre. Caldrà ficar-hi  tota la força , el treball i la il.lusió  que un repte com aquest necessita.

El confinament  ja vaig dir que m'ha fet pensar en desenvolupar projectes més propers a Martorell com els Estimaocells del Pont del Diable al riu Anoia  i com  aquest de  la Masia de Ca n'Oliveró de Castellbisbal.
Intentarem estar a  l'alçada per recuperar    i  observar la fauna salvatge de la zona . Això implica hores de feina  i de coordinació amb el Pere perque poder observar la fauna salvatge mai és fàcil.

Inspirat en  el projecte dels companys de  Naturaprop  ( pioners a Catalunya en els observatoris de fauna km.0 ) on tenen un observatori de fauna proper a una masia hem pensat en reproduir el projecte i millorar-lo  amb actuacions amb caixes nius i amb una aula de la natura. Un projecte  global de recuperació de la fauna  que envolta la masia de Ca n'Oliveró a Castellbisbal. També  un projecte d'estudi de la fauna present  en les rieres i talussos  de la finca de 40 hectàreas de la familia Butifoll.

Unes antigues porqueres es podrien convertir en una aula de la natura per acollir escoles  i poder explicar tota la fauna de la zona. Com si es tractés d' un centre d'interpretació  de la fauna de la Masia Ca n'Oliveró.



Espai que podria convertir-se en una aula de la natura



Aquesta porquera podria ser un altre observatori



Aigua, caixes niu i menjar  per afavorir la presència d'ocells.




Començarem per una antiga granja de conills abandonada  que per desgràcia el foc va arrassar  i va deixar sense activitat.
Un espai ple de d'oportunitats   per la fauna salvatge de la zona.



Un espai amb conilleres de formigó que convertirem amb caixes niu per ocells, una antiga caixa de camió que transformarem en un observatori  de fauna. Unes grans sitjes de metall que  es podrien decorar amb murals  i serviran de suport per caixes niu per nocturnes.



Molt material de construcció , ferros, dipòsits vells i fustes seran la base del nou projecte. Fer molt amb poc  és la nostra màxima , reciclar i transformar  el nostre objectiu.

La granja compta amb arnes plenes d'abelles  que també ajuden a la presencia  d'ocells. L'absència de pesticides  i herbicides afavoreix  un món de papellones que classificarem i  estimarem.

Arnes velles sense ús convertides en caixes niu per rapinyaires











Comencem  i ho fem aprofitant unes antigues arnes  sense ús  i que serviran com a caixes niu per mussol i xoriguer.

Força alçada  i força perill  per penjar aquestes originals caixes niu.


Una antiga caixa de camió malmesa pel pas del temps   servirà per fer-hi un observatori  de fauna espaiós  i ben orientat per la llum.





Primer calia   donar-li volta amb l'ajuda del tractor


´

Un antic diposit de 3000 litres servirà de bassa d'aigua per la fauna. Tallant una part del dipòsit  ens queda una bassa de 1000 litres i l'altre part servirà  un cop enterrada de cau per  guineus i teixons.








La bassa  i l'interior de l 'observatori milloren







I arriben els màgics vidres espia de grans dimensions
Dos vidres de 80 cm x 80 cm que  permeten veure  una gran perspectiva de la zona.






Les primeres esperes permeten fer ja alguna foto molt interessant. Poques espècies encara amb abundància de pardals i poc més.




                                       Un tallarol de capnegre mascle ja és habitual a la bassa.





La sopresa  del dia  ...una família de perdius!!






Amb fotoparany  també detectem el gaig   i  la puput  es deixi veure però encara falta temps perque es pari davant nostra a la bassa.



Els protagonistes reals del projecte : el Pere, l'Assumpta i el Lluc.


















1 comentari:

  1. Carai Eduard,un altre projecte !!.
    No paras quiet,jejeje.
    Fa molt bona pinta.
    Molta força.

    ResponElimina